ТРАДИЦИОНАЛНУ привредно-туристичку и културну манифестацију под називом "Дани вишње", која је у организацији прокупачке локалне самоуправе одржана првих дана јула, пратило је низ активности и изложби како произвођача, тако и откупљивача.

По речима Мирољуба Пауновића, заменика председника прокупачке општине Мирољуба Пауновића, циљ манифестације посвећене чувеној облачинској вишњи је указивање на значај производње на овом подручју.

- Наша општина је на првом месту у Србији по производњи вишње, која је засађена на површини од око 2.500 хектара, па се годишња производња креће око 15.000 тона. Вишња се са нашег подручја пласира на тржиште ЕУ, последњих година и у САД, а остварени годишњи приход износи 20 милиона евра - прецизира Пауновић, наглашавајући и то да је управо облачинска вишња бренд читаве ове регије, на свим меридијанима препознатљива по јединственом квалитету, односно особеним прехрамбеним и технолошким карактеристикама.

Због свега тога, општина настоји да повећа обим производних капацитета и степен финализације прераде. Јер, тренутно се више од 90 одсто произвoдње пласира и прерађује изван Прокупља, што значи да се и значајан део дохотка "одлива" са овог подручја.

Иначе, сајам производа од вишања, меда, вина, те пекарских производа и кућне радиности - организован у оквиру поменуте манифестације под називом "Дани вишања" - привукао је велику пажњу посетилаца. Успешно су се представили овдашњи погон параћинског "Пионира", фирма "Грин интернационал" из Нове Божурне, радионица домаћих колача названа "Дуда-Шана-Бина", посластичарнице "Ћери" и "Сегафредо", уз радионицу колача Јелене Гарић и Валентине Ристић, ресторан "Олимпик", Дом ученика средњих школа, Пољопривредну школу "Радош Јовановић Сеља", удружења пчелара "Јастребац" и "Пчелица", пекару "Пикачу"...