ЗРЕЊАНИН - Поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата, у салону Народног музеја у Зрењанину отворене су две изложбе - "Србија памти савезничку Бизерту" и "Хероине у балканским и Првом светском рату".

Аутор прве је Лука Николић, а друге група аутора из београдског Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца.

Изложба "Србија памти савезничку Бизерту" говори о несебичној помоћи народа Туниса, Алжира и Марока који су после албанске голготе прихватили на десетине хиљада српских војника и бораца и значајно допринели њиховом бржем опоравку. У Бизерти је уточиште нашло више од 40.000 рањеника, од којих је 36.000 излечено у оквиру 36 болница и болничких сабирних центара. О том периоду српске историје сведочи ова изложба на којој је представљено више од 80 ратних фотографија распоређених у 12 историјских целина.

Друга изложба говори о женама које су током балканских и Првог светског рата дале велики допринос, поднеле огромне жртве и задужиле Србију и свет. На 17 паноа представљене су наше хеорине попут Милунке Савић, Надежде Петровић, Јелене Шаулић, Радмиле Милошевић, Анђе Шћепановић, Лепосаве Младеновић Белосајке и других.