КОСЈЕРИЋ - Место Ражана, на магистралном путу ка Ваљеву, од 1979. не постоји на списку насељених места Србије, већ је варошица припојена суседном селу Мрчићи, иако је у то време била најразвијеније и најнапрединије место у читавој општини.

Још средином прошлог века Ражана је имала своју општину, полицијску станицу, школу и цркву, водовод и уличну расвету, угледну земљорадничку задругу која је "покривала" шест околних села, кафане, продавнице... У тадашњем предузећу "Дивчибаре" радило је око 350 људи, и оно је касније припојено предузећу "Град" у Косјерићу, где су направљене прве професионалне индустријске скије. Овде је погон имало и "Таково" из Горњег Милановца... - Иако је данас знатно мање становника, тражимо да се ово питање реши, јер мештани имају проблема и због личних докумената. Ако је, рецимо, неко рођен у Ражани, када се пресели на "онај свет" у папирима пише да је умро у Мрчићима, иако је тамо био само код пријатеља, а можда и никад - каже Бора Савић, који живи у Београду, али је сваког викенда у завичају.

Подсећа и на то да су још 15. марта 2007. Ражанци покренули иницијативу и предали захтев да се спорна одлука поништи, али ни после десет година нема одговора ни од локалне власти, ни од државне администрације.

НАВИГАЦИЈА

КО год магистралним путем крене на Дивчибаре, мора да прође кроз Ражану, али ће му се - ако у навигацију "укуца" име места - показати како да оде у Ражањ који се налази код Алексинца. Зато збуњени возачи одустају од савремене технике и за пут преко Ражане и Каоне информације добијају од - пролазника.