НОВИ САД - "Дентални туризам" одскора је све масовнији и у Новом Саду, у чије стоматолошке ординације у последње време долази све више пацијената из иностранства. Разлога је више, пре свега јер су цене услуга неупоредиво ниже, чак 10-12 пута од оних у Италији, Енглеској, Аустрији, Немачкој, Швајцарској. Други и најважнији је квалитет стоматолошких услуга које се у овдашњим ординацијама пружају по светским стандардима.

Стоматолошку ординацију у Новом насељу годишње посети од 60 до 70 иностраних пацијената, који тачно знају шта желе, а најчешће долазе током празника и летњег годишњег одмора.

- Реч је, углавном, о нашим људима који живе и раде у иностранству и који често доводе и своје комшије и пријатеље странце - каже др Славица Бошњак. - Имали смо пацијенте из САД, чак и Аустралије, а већина долази углавном због већих стоматолошких интервенција. Рецимо, Новосађанака, која живи у Италији, којој смо пре 20 година ставили "мост", током новогодишњих празника нас је посетила да бисмо јој урадили нови. Или, младић из Лондона са сломљеним зубом допутовао је "лоу кост" летом, само да бисмо га поправили.

Очигледно је да се посета новосадским зубарима исплати, јер пружају услуге врхунског квалитета, о чему сведочи и чињеница да им се инострани пацијенти често враћају.

РЕКЛАМА И САВЕТИ Једна стоматолошка ординација је на своју интернет страницу поставила и рекламу, са поруком: "Нови Сад је град у којем се налази ваш стоматолог, јер је стоматолошки туризам у нашем граду исплатив, квалитетан и интересантан". Уз то, навели су и туристичке атракције, квалитетне понуде за преноћиште и савете за лакше сналажење по граду.

Занимљиво је, сазнајемо од др Зорице Шекарић, да је летос њихову ординацију посетило двадесетак пацијената из Аустрије, који су дошли у сватове, а претходно сели у зубарску столицу на "генерално сређивање" и улепшавање зуба.

- Пацијенти из иностранства најчешће комуницирају мејлом или преко друштвених мрежа, најаве се и предоче шта желе, тако да их дочекамо потпуно спремни. Штавише, обезбеђујемо им и смештај, уколико је потребно да после интервенције остану овде недељу-две, па некад и дуже - наводи др Шекарић, истичући да услуге странцима наплаћују по стандардном ценовнику.

Слично нам говоре и у другим ординацијама. Годишње имају двадесетак иностраних пацијената.

- Пронађу нас путем интернета и свакако им се исплати. Јер, квалитет је идентичан као у земљама одакле долазе - каже др Татјана Јеленић Кречковић.

Туристичка организација није укључена у акцију анимирања "денталних туриста", јер ионако бележи стални раст броја посета гостију Новог Сада.