ДИПЛОМИРАНИ грађевински инжењер Никола Илић, који је на Грађевинско-архитектонском фалкултету у Нишу пре 11 година дипломирао са просечном оценом 9,27, још увек је незапослен. Иако поседује знање и вештине пројектовања и прорачуна конструкција, и то ради перфектно, и могао би да ради све врсте конструкција и распона, преко армираног и преднапрегнутог бетона, до челичних и дрвених, специјалних и висећих конструкција, односно објекте од значаја за државу (мостове, зграде, силосе, бране..), он из нужде прави тенде и ситне објекте, али у складу са техничком регулативом и прописима.

- Био сам поносан када ме је Наставно-научно веће факултета награђивало за натпросечне резултате, за најбољу просечну оцену у току студија на трећој, четвртој и петој години студија, и као најбољег дипломираног студента. Као један од 500 најбољих са универзитета у Србији у оквиру пројекта "15 милиона за 500 најбољих" добио сам једнократну стипендију Амбасаде Краљевине Норвешке. И даље с поносом истичем да сматрам вредним домаћу памет и индустрију, да нисам био заинтересован за понуђене послове у иностранству и да сам у годинама када бих могао највише да радим, али у Србији, једноставно, за мене нема посла - каже Никола.

Он додаје да је своју радну биографију послао преко хиљаду пута на разне адресе. Радио је у неколико фирми на уговорима на одређено и у екстремним условима.

- За време ванредне ситуације прихватио сам посао када је требало радити на минус 20 степени, јер неће нико да се смрзава на градилишту. Такође, радио сам у зимским условима у Казнено-поправном заводу у Нишу, где је ризик повећан. Пројекат конструкције сам отварао на деловима од оплате, ветар га је разлиставао, а киша и снег квасили, али сам посао урадио. Били су презадовољни и затражили од надлежног министарства да ме приме у радни однос, али је одговор био негативан, јер је на снази забрана пријема у државним предузећима - вели Никола.

БЕЗ ЛИЦЕНЦЕ

Због тога што има само годину дана радног стажа, Никола не може да добије ни лиценцу. Када би имао две године радног стажа, могао би да полаже државни испит, постане члан Инжењерске коморе Србије и аплицира за лиценцу у наредних годину дана. Заправо, могао би да стекне лиценцу одговорног пројектанта и одговорног извођача радова.