ПОСЛЕ најновије промене кадрова на челу градских јавних предузећа - при чему су се на руководећим положајима махом нашли представници Српске напредне странке - у Врању се спекулише о “удомљавању” страначких кадрова на новим радним местима. Надлежни не негирају тврдње да су неки људи запослени, али тврде да је реч о неопходном, стручном кадру...

Славиша Булатовић, председник Градског одбора СНС, истиче да ово руководство води рачуна о поштовању закона, па је тако 40 људи у Градској управи по разним основима остало без посла, јер нема основа да им се продуже уговори, а нови нису ангажовани.

- Никога нисмо могли да примимо из оправданих, финансијских разлога, с обзиром на то да не желимо да се понашамо као наши претходници, већ рационално и одговорно према грађанима - каже Булатовић, док начелник Градске управе Душан Аритоновић потврђује да су у јуну без посла остали они који су и примљени мимо одлуке о утврђивању максималног броја запослених.

Горан Ђорђевић, директор градског “Водовода”, подсећа на то да је СНС на изборима добио 24.000 гласова, а има око 10.000 чланова, па потенцира закључак да напредњаци нису мотивисани радним местом.

- Српска напредна странка неће отварати непостојећа радна места и људима давати лажну наду. У мом колективу су, уместо стражара, ватрогасца и других који су имали “предизборне уговоре” ангажовани правник, економиста, два млада инжењера и четири човека да копају канале - тврди Ђорђевић, и прецизира да нису сви они из табора напредњака.

Његов колега Момир Стојиљковић, који руководи јавним комуналним предузећем “Комрад”, каже да је у фирми затекао 68 радника на одређено и 29 радника на стручној пракси. Тек када са њих тридесетак нису продужили уговоре, финансијски су се консолидовали...

- Српска напредна странка не бежи од запошљавања ни у јавним предузећима, ни у локалној самоуправи, али се понаша рационално. Нећемо запошљавати 68 или 100 радника без потребе - најављује Стојиљковић, уверавајући да ће свако ново запошљавање бити мотивисано искључиво потребама у предузећима и установама.

СУПРУГЕ И РОДБИНА

- ИАКО напредњаци демантују наше информације, апсолутно је тачно да се кадрови СНС и даље запошљавају у јавним предузећима и установама. Истина, донекле су у праву кад кажу да не ангажују страначке функционере, јер “удомљавају” своје жене и родбину, па ако то није страначко запошљавање, ја онда повлачим своју изјаву - каже одборник опозиционог СПС Бранимир Стојанчић (на слици), прецизирајући то да се у “Симпу” и “Јумку”, који раде уз државне субвенције, запошљавају искључиво припадници СНС.