Иако спада међу најмања професионална позоришта у држави, Краљевачко позориште (КПК) је већ пуних 67 година не само стециште позоришних догађања и извориште глумачких талената, него и стожер других културних дешавања.

Краљевачко позориште основано је 1949. године, декретом тадашњих власти, али је већ 1956. заједно са још десетак театара широм Србије - декретом и ликвидирано. На даске које живот значе тад су крочили аматери, и то све до 2001. године, када је овом позоришту поново враћен - професионални статус!

Осим што су на истој сцени играли и легендарни Раша Плаовић, Дара Чаленић, Живојин Жика Миленковић, Иван Бекјарев и други професионалци, баш као и прослављени "аматери" Сретен Степић, Миломир Недељковић, Биљана Костантиновић, Верољуб Андријанић и други, са краљевачких дасака одскочили су и Марко Николић, Небојша Дугалић, Александар Срећковић, Јелена Илић...

- Краљевачко позориште је без сумње извориште глумачких талената - каже Миломир Недељковић, првак драме КПК. - Зато је права штета што нема већу позоришну сцену и више места за гледаоце.

Нова, 67. по реду сезона у КПК отворена је недавно, представом "Ручни рад" Жан-Клода Даноа, у режији познатог глумца и позоришног редитеља Радослава Ралета Миленковића, у којој главне роле играју Биљана Костантиновић, Горица Динуловић и Кристина Јевтовић.

- "Ручни рад" је 232. премијера у нашем позоришту. Већ за 23. септембар заказана је нова премијера, и то представе "Следећи идиот!" Теренса Мекнелија и Музе Павлова, у режији Александре Ковачевић и моје маленкости, а у којој наступају Милена Јовашевић, Зоран Церовина, Биљана Талић и Предраг Павловић - каже Миодраг Динуловић, директор КПК.

У истом ритму КПК наставиће и у наредном периоду, најпре припремом представе младе редитељке Мие Кнежевић инспирисане мотивима кратких прича Иве Андрића.

- Уз то, у плану је и нова луткарска представа за децу "Краљевство јоргована", по тексту Горане Баланчевић, двоструке добитнице Нушићеве награде и пореклом Краљевчанке, која се бави краљицом Јеленом Анжујском и краљем Урошем Првоим и тим раздобљем - наглашава директор Динуловић.


НУШИЋ БЕЗ ПРЕМЦА

НУШИЋЕВО "Сумњиво лице" најпопуларнија је представа КПК током 67 година постојања, а за њом следе "Рогоња" који је на сцени 18 година, представа "Камен за под главу", као и представе за децу "Тарам-барам-беца", "Славуј и кинески цар" и "Чаробњак из Оза" које су освојиле и бројне позоришне награде.