МАЛИ ЗВОРНИК - Ваљано урађено склониште у Малом Зворнику, подигнуто између два светска рата, за Врховну команду Краљевине Југославије, чију је изградњу "благословио" и наложио краљ Александар Карађорђевић Први, недалеко од обале Дрине, у стенамама, широм је отворено за туристе - рекао нам је Зоран Јевтић, председник Општине Мали Зворник.

Одаје и ходници, који се протежу дужином од око 1,5 километара, који осим улаза имају и излаз на супротној страни, у међувременуу су уређени, па су утолико више разлог за посете радозналих гостију. У том краљевском склоништу, Радош Бајић снимао је део серије "Равна гора", што је право место, и историјски и сценографски.

- Краљ Александар је одлучио да, баш овде, буде резервни положај Врховне команде Краљевине Југославије, а у нашем граду подигао је 1930. године гвоздени мост, како би повезао Мали Зворник и Зворник, односно Србију и БиХ - прича Јевтић. - Као и све благодети остале из времена монархије и ова је била запостављена у време владавине комуниста, али и оних који су били, касније, на њиховим "фреквенцијама". Реч је о капиталном здању, које је имало све што треба да има Врховна команда, од функционалних просторија, оних под посебном заштитом, укључујући капелу, бунаре, гробље...

Чак и за садашње време, добро је урађена струја, али и вентилација, па није чудо што је остало имуно на атаке "зуба времена". Својевремено га је локална власт издавала онима који су гајили шампињоне. Тек озбиљнији однос према овом краљевском чеду показала је локална власт на чијем је челу био угледни дипломирани електроинжењер, Милорад Зељић, заљубљеник у свој завичај и речју и делом, који се заложио за уређење, што су и, касније, власти чиниле.

Део просторија које су водиле на све стране


ТАЈНИ ПРОЛАЗ

СПОМИЊАЛО се да из здања постоји и пролаз који води испод корита Дрине у Зворник, у РС и БиХ. Такве и сличне приче, али и оно што се несумњиво види и зна, све је већи разлог за посете туриста из земље и иностранства, посебно лети када у овај крај уз реку и језеро стижу многи гости на манифестације од "Гурманијаде" до "Скобаљијаде", "Сомовијаде" до "Дринске регате".