ЈКП "Суботичка топлана" одустала је од повлачења 1,7 милиона евра, нешто више од трећине кредита добијеног од немачке КФВ банке, јер се испоставило да су пројекти за надградњу управљачко-надзорног система и изградњу когенеративног система у кругу Опште болнице, којима је новац био намењен, неисплативи.

Наиме, топлана је уз помоћ Владе Србије још 2012. успешно конкурисала за кредит немачке инвестиционе банке у вредности од 4,5 милиона евра, намењених за реконструкцију вреловода, застарелих топлотних подстаница, надградњу управљачко-надзорног (SCADA) система и изградњу когенеративног система у кругу Опште болнице.

Топлана је искористила зајам од 2,8 милиона евра и њиме реконструисала мрежу у центру града и насељима Радијалац, Прозивка и делу Кертвароша. Радови на унапређењу топлотних подстаница обухватали су реконструкцију 30, од 94 подстанице. Међутим, одустало се од унапређење SCADA система и изградње постројења у кругу болнице, јер је детаљна анализа пројектантске куће "Стем" из Новог Сада, доказала неисплативост аранжмана.

- Постројење у кругу болнице требало је да производи струју и обавља климатизацију целе установе, али смо видели да нема ни економске, ни техничке оправданости за такву врсту улагања - објашњава Дерво Ахметовић, директор "Суботичке топлане".

- Консултанти су предложили су да се одустане, јер би та инвестиција у многоме премашила намењених 725.000 евра. Такође, у систем управљања требало је да се уложи 200.000 евра, а ми смо тај посао решили са око 15.000 евра сопствених средстава. У 94 подстанице требало је уложити око милион евра, а ми смо 30 обновили са око 200.000 евра, док у остале није требало улагати, јер су биле у добром стању.

У договору са Министарством финансија, новац који није искористила суботичка, биће преусмерен у београдску топлану.

ДОМАЋИНСКО ПОНАШАЊЕ

- НАДАМ се да нећемо бити кажњени јер смо се понашали домаћински и одговорно, а и надлежни су нашли ко ће новац да преузме. Тако да верујем да негативних пенала неће бити - додаје Ахметовић.