У НОВОЈ, изузетно функционалној и модерно опремљеној згради, у чију градњу је уложено око пет милиона евра, Историјски архив града Новог сада данас је обележио 62 године од оснивања сада већ далеке 1954.

- Архивска грађа у Новом Саду, нажалост, никада није нарочито добро чувана, почев од врема Аустро-Угарске када је похрањивана по таванима и подрумима, а услови које смо имали у нашој старој згради на Петроварадинској тврђави такође нису били довољно добри - рекао је, поздрављајући госте, директор Архива Петар Ђурђев.

Изузетно богата грађа која сведочи о више од три века дугој историји града, пресељена је током марта и априла ове године у нову зграду, у којој су услови, додао је он, сасвим другачији.

- Добили смо чак 3.300 метара квадратних депоа, са константном температуром и влажношћу ваздуха, што су основни предуслови да се сведочанство о минулим временим на ваљан начин сачува за генерације која долазе - објаснио је Ђурђев.

Градња нове зграде Архива, смештеног, иначе, на почетку Улице Филипа Вишњића на Подбари, финансирана је из градског буџета и трајала је готово седам година. За град је та институција, према речима Александра Петровића, шефа кабинета градоначелника, изузетно важна.

- Архив је једна веома важна институција (у оквиру њих укупно 11 чији је град оснивач), а ово ново, модерно здање и савремен и адекватан начин чувања архивске грађе ће, без сумње, бити важни и у нашој кандидатури за Европску престоницу културе 2021. године - додао је Петровић.

Нови Сад је, да подсетимо, ушао у најужи избор за ово престижно звање.

ПРОСТОР УДВОСТРУЧЕН

АРХИВ је, прецизирао је данас Ђурђев, на тврђави располагао са свега 1.800 квадратних метара простора. Поред великих температурних амплитуда, врло неповољних за чување архивске грађе, тамо су веома застарели били и систем заштите од пожара, електроинсталације... У новом објекту од 3.300 квадратних метара, све је на највишим светским стандардима.