ОВОГОДИШЊИ, 22. међународни салон књига и 21. међународну изложбу уметности “Арт експо”, на којима се од 12. до 18. априла представило 80 излагача, посетило је више од 10.000 љубитеља писане речи и ликовне уметности. На манифестацији је приређено 17 изложби, 11 на “Арт експу” и шест на Салону књига, а пратећи програм обележиле су актуелне теме и јубилеји. Одржано је више од 80 догађаја, а издавачи су одобравали попусте чак до 90 одсто, тако да су се књиге продавале по 50 и 100 динара.

Свесрдну подршку у припреми Салона књига и изложбе уметности пружила је Градска управа за културу, која је наступ на Салону искористила за промоцију активности поводом кандидатуре Новог Сада за еропску престоницу културе 2021. године.

Посебно запажен наступ, по оцени организатора, имала је Компанија “Новости”, која је по ценама сниженим од 30 до 70 одсто продала чак 500 књига. Најтраженији је био “Дон Кихот”, Мигела де Сервантеса, а за издања Компаније “Новости” је владало велико интересовање посебно за дела “Записи из подземља”, Достојевског као и “Српске бајке”, затим издања Дечје књиге за школски узраст по цени од 50 динара (“Биберче”, “Тарзан”, “Др Дулитл”, “Јованка Орлеанка”). Тражене су и књиге о Немањићима, као и роман о Че Гевари.

- Општи утисак је да је овогодишња манифестација успешнија од оне лане, тако да смо заједно са излагачима начинили корак напред - каже Моника Лолић, организаторка сајма. - Задовољни смо одзивом учесника и посетом и стекли смо нова, додатна искуства за догодине.


НАГРАДЕ

НА Салону књига први пут је додељена награда “Захарије Орфелин” за најлепшу књигу. По оцени жирија, којем је председавао Жарко Димић, прва награда додељена је калиграфу Светозару Пајићу Дијаку за књигу “Мирослављево јеванђеље”, који је иначе наступио са Међународној изложби уметности, и Ђорђу Бубалу и Петру Крестићу за књигу “Владари Србије”.