НОВИ САД - Група грађана протестовала је данас у центру Новог Сада против рушења старе зграде и измештања Јерменске цркве и споменика, због градње солитера од 13 спратова.

Педесетак окупљених читало је јерменску поезију, а заједничко читање на месту некадашње Јерменске цркве и "свега што од ње није остало" организовао је Покрет уличних читача.

Они су скренули пажњу и на паролу која се види иза срушене зграде Новосадске банке: "Оно што волиш данас, сачувај за сутра".

Војвођанске невладине организације раније су оцениле да рушење зграде Комуналне банке у центру Новог Сада зарад градње солитера од 13 спратова, представља "урбицид и насиље против културног наслеђа".

Пројекат су осудили бројни архитекти и урбанисти, а медији су раније писали о сумњивим околностима под којим је градска власти унела измене у урбанистички план како би омогућила ову инвестицију.

Извршни директор продаје Галенс фирме која руши и гради у центру Владимир Шојић на Фејсбуку је коментарисао оптужбе својих суграђана песмом "Лајте кере Јакобсфелда".