ГРАД Зрењанин сачуваће и претворити у музеј Сандићеву кућу, најстарију тршчару у региону, у којој се родио и живео Александар Сандић (1836-1908), књижевник и писар Вука Караџића, а која је годинама у изузетно лошем стању.

- Препознајемо велики значај објекта и чинимо све да то вредно културно добро сачувамо. Покренут је поступак експропријације како би кућа постала власништво Града. Надамо се да ћемо ускоро моћи да започнемо и радове на обнови, зашта су обезбеђена средства у овогодишњем буџету - каже Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина.

Кућа се налази у близини Карађорђевог парка. Подигнута је 1790. и грађена од набоја. Има кров на "две воде" покривен трском, са наглашено истуреном стрехом дуж дворишне стране. Један је од ретких сачуваних примера који указују на начин грађења стамбених просторија крајем 18. века. Представља типичну панонску кућу. Етнолози истичу да има велики значај у сагледавању развоја стамбених објеката у Србији.

На чеоној страни постављена је плоча са натписом који обавештава да је у кући живео Александар Сандић, књижевник и писар Вука Караџића. Сандић је студирао право и словенску филологију у Бечу. Био је професор гимназије у Сремским Карловцима и Новом Саду, учествовао у раду Матице српске и новосадског Српског народног позоришта. Превео је десетак позоришних комада, проучавао стару српску књижевност и бавио се публицистиком.

Сандићева родна кућа давно се нашла под заштитом државе, али због нерешених власничких односа око плаца, њено одржавање било је занемарено и убрзано је пропадала. Приватног власника то није много занимало, а град није имао овлашћења да интервенише. Локални Завод за заштиту споменика културе још пре деценију иницирао је поступак експропријације, као први корак да започне истинска брига о драгоценој тршчари.

Комуналци тек недавно исекли дрвеће да заштите кућу

Међутим, он се одужио, све док Влада Србије је недавно утврдила општи интерес, чиме се омогућава да се сада експропријација спроведе у целости. Локална самоуправа ће да преузме бригу о овом културном добру од великог значаја.

Табла на кући Александра Сандића


Александар Сандић


УСКОРО ОБНОВА

ВЕЋ смо ангажовали комуналце који су уклонили стабла крај куће, како објекат не би био додатно угрожен. Завод за заштиту споменика досад није могао да предузме конзерваторске радове. Али, најлоном је заштићен тршчани кров и сви очекујемо скору обнову зграде - каже градоначелник Јањић и поручује да ће Сандићева кућа ускоро бити музеј у саставу туристичке понуде Зрењанина.


ПОСМРТНО СЛОВО

САНДИЋ је држао посмртно слово на опелу Вука Караџића у Бечу. Био је Вуков лични пријатељ, секретар и присталица његове реформе српског језика и правописа. Написао је и први уџбеник античке историје на српском под називом "Историја света".