ПОЈАВЉИВАЊЕМ прве монографије Деспотовца, са бројним фотографијама старог и новог градитељства, лако је уочити колико је окрњен некадашњи изглед и - историја места које је добило име по деспоту Стефану Лазаревићу.

Колекционар Драган Стојадиновић, чијих више од двеста фотографија, већином објеката, у монографији сачињава фото - албум "Деспотовац некад и сад", оживео је успомену на некадашњи изглед главне градске улице.

Тако је овај аутор "нехотично" пружио читаоцу монографије прилику да види колико су се људи у општинској власти, током више деценија неодговорно односили према традицији и - историји свог места. Јер, на списку крагујевачког Завода за заштиту споменика културе, у периоду када је централна градска улица у Деспотовцу носила име маршала Тита, на њеној парној и непарној страни налазило се 67 кућа у категорији профане градске архитектуре, под заштитом државе.

У међувремену бројни власници тих кућа добили су грађевинску дозволу да их реконструишу, дограде или поруше и саграде нови објекат, у већини случајева већег габарита и спратни:

- Када је краљ Милан Обреновић 1882. године донео указ којим је село Војник добило име Деспотовац, по деспоту Стефану, ктитору оближње Манасије, и истовремено Деспотовац прогласи за варошицу, ово место се убрзано развијало. Никле су бројне занатске и трговачке радње, а њихови власници су подизали нове куће, најчешће у моравском стилу - прича наш саговорник и додаје:

- Одмах по завршетку Другог светског рата, само мали број ових кућа је променио изглед или је срушен да би уступио место новом објекту.

Некадашња Манастирска кафана 1931. године

ВОДЕНИЦА КАО ГАЛЕРИЈА

После рата, између осталог, у граду је срушена кафана манастира Манасија, а манастирска воденица претворена је у изложбену галерију.

У непосредној близини, пред крај 19. века срушена је стара зграда основне школе чију фотографију из 1909. године чува колекционар Стојадиновић.

Ту су и снимци предратних циглана, затим пекара, старе пијаце, механе из 1935, трговачке радње из 1938. године, пушкарске и лимарске радње.