НОВИ зглобни аутобуси, први после неколико година, ускоро би требало да почну да пристижу у гаражу ЈГСП "Нови Сад". Градски превозник је, наиме, у поступку јавне набавке, посао испоруке 10 зглобних нископодних аутобуса на дизел, с уграђеном рампом, доделио земунском предузећу "Икарбус".

Процењена вредност ове набавке је 270 милиона динара, а у плану је, како прецизирају у ЈГСП "Нови Сад", да ова два предузећа потпишу уговор, у којем треба да буду прецизирани детаљи, и наравно, рокови испоруке нових аутобуса. Конкурсом је, иначе, предвиђено да рок испоруке буде 140 дана.

- Закључно са овом набавком, подмладили смо возни парк са 26 аутобуса - истичу у ЈГСП. - Новосађани су прошле године почели да користе пет, у јануару је стигло још шест нових, а следећих месеци се очекује испорука још пет соло аутобуса, и наравно, испорука 10 зглобних аутобуса.

Возила се, како је објављено на интернет страни ЈГСП "Нови Сад", набављају путем финансијског лизинга, који је овом предузећу одобрила Скупштина града. На самом тендеру није било жалби, тако да је поступак завршен у предвиђеном року.

Плановима овог предузећа, за ову годину, подсећамо, одређено је да ће приоритет остати набавка нових возила и подизање квалитета услуга. Уз набавку нових аутобуса, међутим, планом пословања за 2016. годину предвиђено је увођење новог система наплате превозне услуге и уградња система видео-надзора у возилима.

У возном парку ЈГСП, иначе, тренутно је 259 аутобуса, којима се годишње превали око 15 милиона километара. Радним данима возила овог предузећа остваре 3.655 полазака, а аутобусима се свакодневно превезе око 280.000 путника. Просечна старост возног парка градског превозника је 13,5 година, али, како планови предвиђају, ове године би требало да буде смањена на девет година.


ПЛАНОВИ

Стручњаци ЈГСП "Нови Сад", иначе, предвидели су да возила градског превозника превезу 90.331.454 путника. Ова бројка је, како је објашњено, за један одсто виша, у односу на процену за 2015. годину.