ТАКОВСКИ грм, под којим је подигнут Други српски устанак, на Милутина Миланковића увек је остављао снажан утисак, па није крио да му је тај запис био и инспирација у науци.

Зато се овај крај Србије, по речима генерала Милана Станимировића, великом генију одужује документарном изложбом која ће пред публиком у милановачкој Модерној галерији Културног центра - захваљујући сарадњи удружења "Милутин Миланковић" из Београда и установе-домаћина - бити до половине месеца.

Миланковић, први доктор техничких наука код Срба, попут многих наших великана, најпре афирмисан у свету, па тек у отаџбини - патриотизам је потврдио борећи се у ослободилачким ратовима. Прошао је и пакао заточеништва...

Отварање поставке под називом "Милутин Миланковић - живот и дело" пратили су филмски инсерти о његовом стваралаштву, те цитати из његовог дела са насловом "Кроз васиону и векове".

Иако је теоријом о леденим добима и климатским променама постао бесмртник у свету науке, Србија се Миланковићу није достојно одужила, па нигде нема ни спомен-обележје, а он је заслужио много више - уверен је Славко Максимовић, председник поменутог Удружења.