Пирот: Ајвар само на кашичицу

В. ЋИРИЋ

02. 10. 2015. у 16:13

На пиротској пијаци продавци се жале на слабу продају, а домаћице на високе цене поврћа због чега ће оставе бити полупразне. Трговци кажу да, у последњих 30 година, не памте гору сезону, продаја никад лошија

Пирот: Ајвар само на кашичицу

Лука Ђорђевић из Стајковца чека купце

ПИРОТ - Продавци поврћа на пиротској зеленој пијаци, који долазе махом из лесковачког краја и из околине Власотинца, ове сезоне се жале на слабу продају, а пиротске домаћице, окупиране спремањем зимнице, на високе цене.

Последица ће свакако бити, мање туршије и ајвара у подрумима и оставама, јер се првима не исплати продаја будзашто, а други једноставно немају пара да напуне своје оставе и замрзиваче.

Лука Ђорђевић, из Стајковца код Власотинаца, који комплетну производњу годинама продаје на овдашњој пијаци, каже да не памти гору сезону.

- Више од 30 година радим на овдашњој пијаци и не сећам се да је продаја ишла лошије. Имам неколико тезги, плаћам све дажбине, међутим, продаја иде веома лоше. Ако се понешто и купи, то је далеко мање него ранијих година. Цене паприке и парадајза су као у Лесковцу и Власотинцу, међутим, људи једнставно немају пара иако продајемо по ценама са којима готово да и нема зараде - каже Лука.

Иначе, лесковачка и властиначка роба је јефтинија од оне која долази из околних села.

- Да нисмо ту ми из лексовачке котлине, овдашњи произвођачи би комад паприке продавали и за 20 динара. Наше цене су исте као и прошле године, иако је прошлогодишња сезона била очајна и за паприку и парадајз, за разлику од ове - прича земљак знаменитог Богољуба Митића Ђоше.

Овдашње домаћице, попут Зорице Петровић, објашњавају и зашто је продаја лошија у односу на прошлу годину.

- Свако би волео да напуни подрум и да зимус не брине ни за ајвар ни за салату, ни за остало, али народ једноставно нема пара. За десетак килограма ајвара потребно је преко 25 килограма паприке, коју бисте морали да платите бар 5.000-6.000 динара.

ТРОШАК ВЕЋИ ОД ЗАРАДЕ

На тезгама цене паприке крећу се од четири до 10 динара за комад, цена килограма парадајза је од 30 до 50 динара, корнишони су 50-60 динара, купус 20 динара и тако редом. Кад се формира цене, мора да се води рачуна о трошковима превоза, спавања, исхране, квита и такси и свега што је неопходно за боравак у Пироту.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sale

02.10.2015. 18:50

Toliko nam dobro ide da me je sramota! Privreda Srbije, BDP, iz dana u dan nedostizno raste. Iduce, 2016. godine, ima SAD da preteknemo po rastu BDP-a!!!