ШЕСТИ добитник признања "Духовни војвода Србије и Црне Горе" је познати војвођански сликар Мирослав Крунић (61), из Мошорина, из Шајкашке, како вековима зову ову знамениту област. Крунић је, иначе, први војвођански добитник ове титуле, која се дарује заслужнима у области културе, уз сагласност Српске православне цркве и надлежних државних институција.

Крунићу је додељена на уметничкој колонији у Мошорину, у присуству представника Удружења ликовних стваралаца Новог Сада, Друштва "Шајкашка" и бројних уметника из Војводине, Шумадије и других крајева.

- Мошорин, у коме Крунић ствара, међу првима је у свету пo броју познатих личности из света културе и науке спрам броја становника. Овде су поникли књижевница Исидора Секулић, сликар Илија Коларић, бивши председник САНУ Душан Каназир, Светозар Милетић, прота Светозар Влашкалић и многи други - наводи мр Драган Божић, председник општине Тител, и председница МЗ Мошорин Ружа Јовановић, једна од ретких жена на таквој функцији.

Мошоринска колонија је била посвећена и почасти жртвама масовног злочинa 1942, кадa су мађарски фашисти током злогласне Новосадске рације побили много Срба из овог краја. Само 36 њих је бачено у бунар уз Храм Светог Николе (живописао га Урош Предић), задужбину проте Влашкалића, кога су фашисти побили са још 13 свештеника. Посвећена је и старинама Мошорина из 1700. године пре нове ере, те војвођанском Косовском боју од пре 166 година.

Без те битке и херојства Шајкашког батаљона, тешко би данас било Срба у Војводини. Из Шајкашке је, за време аустроугарске владавине, у Украјину, баш тамо где се данас ратује, преселило, чак, сто хиљада Срба. Основали су градове Новосрбију, Белу Србију, Славјаносербск.


ГЛАВНА СПОНА СА ОПШТИНОМ

Пре више од деценију признање је установило Удружење радника уметника Србије и Црне Горе, са седиштем у Горњем Милановцу. Они делују заједно без обзира на разлаз двеју држава.