РЕФЕРЕНДУМ о будућности сеоских водовода, организован у недељу, успео је у три села у општини Бачка Паланка - Челареву, Пивницама и Товаришеву. То значи да је на изјашњавање изашло више од 50 одсто уписаних гласача, па су резултати, практично, и обавезујући за бачкопаланачку локалну скупштину.

Повод за организовање референдума је, како су "Новости" већ писале, била одлука те скупштине да се сви сеоски водоводи у општини (има их укупно 13), припоје бачкопаланачком предузећу "Комуналпројект" и да оно, централизовано, њима управља.

- У Челареву је од 4.222 уписана бирача, гласало њих 2.771 или 65,6 одсто. Од тога, против припајања нашег водовода "Комуналпројекту" било је њих 2.715 или скоро 98 одсто - предочава резултате Милан Шево, председник Савета МЗ Челарево.

Слично је, наставља он, било и у Пивницама и Товаришеву. У Пивницама је, тако, од 2.787 пунолетних мештана гласало 1.760, или 63 одсто. Од тога, 1.729 или такође 98 одсто, било је против припајања њиховог водовода бачкопаланачком предузећу.

- У Товаришеву је излазност била нешто мања - од 2.280 уписаних пунолетних становника гласало је 1.218, или 53 одсто - али је одлука валидна и такође јединствена: 1.162 или 97 одсто је против да им се узме водовод - додаје Шево.

Било како било, наредни корак ова три села је да на основу недвосмислено исказане воље мештана, од бачкопаланачке скупштине затраже да сама формирају предузећа која ће управљати водоводима.

- Надамо се да ће општина за то имати слуха - каже Шево. - Посебно кад се зна да законски прописи остављају могућност формирања таквих предузећа и то са, додуше мањинским, учешћем представника локалне самоуправе у њиховим управљачким органима.

МЛАДЕНОВО

Референдум о (не)одузимању сеоског водовода је, у недељу, одржан и у Младенову, али није успео буквално за длаку.

- Да би се остварила натполовична излазност, недостајало је само 18 изашлих мештана - прецизира Шево. - Пошто је у бирачком списку било и имена преминулих мештана, могуће је, међутим, да ће се Савет МЗ жалити и да ће референдум бити поновљен.