ПРИЈЕПОЉЕ, ПРИБОЈ - Две хидроелектране у систему Електропривреде Србије - на Сељашници, код Пријепоља и на Кратовској реци, недалеко од Прибоја - већ пола године не раде јер немају водну дозволу.

Републички водни инспектор је, како се незванично сазнаје, пре пола године забранио огранцима краљевачке електродистрибуције у Пријепољу и Прибоју да захватају воду са Сељашнице и Кратовске реке, док не добију папире и "црно на бело".

У овом крају нема саговорника на ову тему и упућују новинаре на челнике ЕПС, министарстава енергетике и пољопривреде и заштите животне средине. Једино кажу да је било неких састанака у ЕПС и водопривреди и тврде да не знају где је запело у добијању дозволе.

- Док народ намиче динар на динар и недостају паре за уличну расвету или поправку дотрајале мреже у селима - хиљаде киловата и евра отичу низ реке. Зашто бацамо толике паре, баш у време највећег водостаја и топљења снега на околним планинама - пита се читалац "Новости" у писму нашој редакцији. - Ко дозвољава овако распипништво, зар смо толико богати?!

Ради подсећања, ХЕ "Сељашница", на извору истоимене реке, притоке Лима, изграђена је 1955. године и са две турбине, снаге један мегават, давала је струју читавом крају, па и тадашњем градилишту електрана на Увцу и руднику угља у Пљевљима. ХЕ последњих година није једино радила лети и у јесен, кад се смањи доток воде, пошто се одавде водом за пиће снадбевају Пријепоље и околина, а има и тврдњи да је један агрегат у ремонту.

ХЕ "Кратово", на Кратовској реци, утоци Лимског језера, годинама је у мрежу прибојске дистрибуције слала хиљаде киловата, радећи на даљинску команду. Слична је ситуација, како се незванично сазнаје, и са централом на Ђетини у Ужицу, где је инспекција донела слично решење и неизвесно је кад ће стићи водна дозвола, а тамошња електродистрибуција покренути турбине и плаћати водни допринос на произведене киловате.


Извор реке Сељашнице


АДМИНИСТРАТИВНА ЗАВРЗЛАМА

ГРУПА мештана Пријепоља упутила је писма на неколико адреса у држави, тражећи да се распетља ова административна заврзлама и каже ко су кривци што се киловати бацају, баш у време кад се агитује да се граде обновљиви извори енергије!