ВАЉЕВО - У Дивцима, код Ваљева, родном селу старца Никанора, најпознатијег хиландарца 20. века, одмах по Васкрсу почиње обнова куће из које је као веома млад отишао у највећу српску светињу. Радове финансира манастир Хиландар, на чијем је челу, као проигуман, Никанор провео више од шест деценија.

Уз то, био је и епитроп и духовник Хиландара. Више пута и први човек Свете Горе атонске, па и када је, поводом њене хиљадугодишњице, дочекао васељенског патријарха Атинагору, остале црквене великодостојнике и ондашњег грчког краља Павла. Тада се, остало је да се памти, у знак поштовања за све што је учинио за Свету Гору, краљ Павле до земље поклонио Никанору.

Никола Савић, рођен 1903, из Диваца се 1927. у Хиландар запутио пешице. Две године касније добио је монашко име по ком ће широм православног света остати упамћен. Умро је 4. марта 1990. у Аустралији, где је ишао да мири завађене Србе. Сахрањен је у манастиру Светог Саве у Илајну.

- Многи у СПЦ сматрају да је Никанор, попут Светог Саве, био разапет на крсту, између љубави према гори атонској и Србији - каже један од његових најближих потомака, учитељ Миломир Савић. - Ишао је свуда где је постојала вера и нада да ће моћи да утеши, охрабри, умири, оснажи. Сви су желели да га чују, а он је био штедљив на речима. Већи молитвеник него говорник. А кад је говорио, то је чинио једноставним језиком, чак и кад се радило о озбиљним темама, уз невероватну мудрост и топлину. Многи га већ сматрају за свеца, прича се да се на његовом гробу дешавају чуда.

Био је Никанор велики ктитор. У Дивцима је саградио цркву посвећену Светом Георгију, а у Какову на хиландарском имању прелепи храм. Обнављао је метохе Хиландара у Сланцима и Раковици код Београда, Хајдучици у Банату, Нишу, на Романији... Приписују му огромне заслуге за покретање издаваштва на Хиландару и СПЦ, али и стипендирању школовања теолога.

- Наша фамилија чува многобројне предмете, фотографије и документа која сведоче о његовим мисионарским путовањима и посетама Србији и родним Дивцима - каже Бранко Савић, такође унук старца Никанора. - Сва архивска грађа биће похрањена у његовој родној кући са иконама и другим црквеним реликвијама, када буде обновљена.

ШКОЛА У ДИВЦИМА МЕЊА ИМЕ

- Постоји идеја да се основна школа у Дивцима назове по нашем деди Никанору. Носи име Стевана Филиповића, партизана из Другог светског рата, родом из Опузена у Хрватској, кога су Немци у Ваљеву обесили. Она у Опузену, сазнали смо, носила је име Филиповића, али је промењено. Даће Бог да тако буде и у Дивцима - истиче Бранко Савић, шеф Вуче возова "Железница Србије" у Лајковцу.