Култ чудотворне иконе Богородице Смедеревске, заштитнице града, коју је кнез Максимилијан Други Емануел још у 17. веку однео у Баварску, после вишевековног заборава поново је оживео у Цркви Успења Богоридице. Урађена је реплика иконе, којој се данас многи верници клањају верујући у њене чудотворне моћи.

Икона је, како се верује, настала средином 17. века. Била је копија угледне московске Богородице Владимирске, дела Светог Луке. Чувана је, према предању, у манастиру Успења, из 15. века. Познато је из историјских списа да се у Смедереву налазила у време аустријско-турских ратова, после опсаде Беча 1683. године, а чудотворно се огласила пет година касније.

Предање каже да је, пошто је Јеген Осман-паша запалио и напустио Смедерево, братство манастира приликом бекства икону закопало, што указује на наду у повратак и веровање да ће заштитити манастир. Приликом уласка у град српских чета Павла Несторовића Дејака, икона је објављена чудотворним откривањем поред напуштене цркве. Војници су је предали баварском официру, а он свом кнезу Максимилијану II. Емануелу.

Икона је накратко била у Београду, а потом је свечано пренета у Беч 1688, само десетак дана по освајању Београда. После катедралне Цркве Светог Стефана у Бечу, Богородица Смедеревска је пренета у Минхен. Људи су јој се клањали и поштовали је као баварску чудотворку.

Деценију по смрти Максимилијана II. Емануела, икона је дата на поклон новоподигнутој цркви манастира Свете Ане у Лехелу, где је постављена на главни олтар 1738. године. Уништена је у бомбардовању Минхена 1944, када је и сам манастир тешко разорен. Тим чином предање о Богородици Смедеревској, започето пре више од три века, пада у заборав.

Култ иконе однедавно је поново оживео. Реплика је поново у црквици Успења на Старом гробљу у Смедереву.

- Куриозитет Цркве Успења је управо обновљен култ иконе Богородице Смедеревске за коју се зна да је чудотворила. Нова икона је постављена у трон са леве стране улаза. Икона је била на ранијем иконостасу, припада периоду зографсог живописа и сада је на тој икони завршен конзерваторско-рестаураторски рад. Богородица Смедеревска је помоћница уморних путника и свих Смедереваца - каже старешина храма, протојереј Жељко Р. Ђурић.

Црква Успења има статус споменика културе од великог значаја и под заштитом је државе.


КУЛТНО МЕСТО

ЦРКВА Успења Пресвете Богородице настала је, вероватно, у другој половини 15. века на култном месту, могуће из римског доба, што сведочи и плоча у облику медузе пронађена у близини. Подаци с почетка 18. века сведоче да је била манастир. Живопис је настао у 17. веку. Црква је обновљена 1930, а 1941. године су на њој вршене поправке настале приликом експлозије муниције у Тврђави. Потом је урађена детаљна конзервација и санација живописа и иконостаса.