ХЕМИЈСКА индустрија "Хипол" у Оџацима потпуно се опоравила од претходне приватизације, раскинуте крајем 2010. године са словеначком компанијом "Орка", а потенцијалне купце у другој половини ове године дочекаће са новом делатношћу - производњом течног нафтног гаса (ТНГ).

- Наставићемо са производњом полипропилена у максималном капацитету од 35.000 тона годишње, али смо ослобађањем дела опреме створили услове да производимо и око 60.000 тона ТНГ. Издавањем у закуп технолошког дела који нисмо користили, већ пет година у нашим погонима ТНГ производи компанија "Стандард гас", али смо одлучили да и сами изађемо на тржиште са тим производом - каже директор "Хипола" Павел Петровић.

У покретање нове производње "Хипол" ће уложити око 150.000 евра. Петровић истиче повољан географски положај фабрике, која је близу границе са Хрватском, где су престале да раде рафинерије у Сиску и Ријеци.

- Течним нафтним гасом снабдевали бисмо делове хрватског и босанског тржишта и Косово, а заједно са "Стандард гасом" можемо да подмирујемо половину домаћих потреба. ТНГ производи и компанија НИС, али ћемо и њој продавати течни нафтни гас, у замену за сировину за производњу полипропилена - навео је Петровић.

У погонима ТНГ, које ће преузети нови власник "Хипола", требало би да буду отворена нова радна места. Петровић каже да ће препорука потенцијалним купцима оџачке фабрике бити да запосли 30 до 40 младих људи са високом и средњом стручном спремом. "Хипол" је у последње две године добровољно напустила петина радника и тренутно је у предузећу око 200 запослених.

- "Хипол" ће бити приватизован продајом имовине путем јавног тендера, који би требало да буде окончан у другој половини године. Инсистираћемо на томе да нови власник буде из бранше и преузме обавезу да што дуже одржава континуитет прооизводње, као и да број радника буде само већи - нагласио је Петровић.

Према његовим речима, "Орка" је "Хиполу" оставила огромне дугове, али је предузеће без икакве помоћи државе успело да опстане и буде самоодрживо.

- Циљ нам је био да постанемо стабилно профитабилни, да не зависимо од шпекулација на тржишту. Производња ТНГ додатно ће смањити трошкове производње полипропилена, тако да ће рентабилност "Хипола" бити оно што ће привући озбиљне потенцијалне купце - каже Петровић.

ЗАСАД ОСАМ ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ

АГЕНЦИЈА за приватизацију упутила је јавни позив потенцијалним купцима "Хипола" да доставе писмо о заинтересованости. Одазвало се осам фирми, од којих су неке пословни партнери оџачке фабрике. Међутим, директор Петровић сматра да се на основу тог првог анкетирања не може предвидети ко ће учествовати на тендеру, јер се, како каже, у финишу приватизације јављају и друге компаније, заинтересоване за куповину "Хипола".