ГРАФИТИ са претњом „калифат долази“ и потписима ОВК, Албанске националне армије и Исламске државе осванули су у недељу на имању манастира Високи Дечани. Тамошњи Срби као и братство манастира узнемирени су због ових натписа јер је у последње време више од 200 младих Албанаца са КиМ отишло у џихад у Ирак и Сирију, а страхује се да би мрежа џихадиста могла да организује терористичке нападе и на самом Косову.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић каже да су монаси забринути и шокирани због претећих графита на објектима у манастирском имању и да очекују још интензивније мере безбедности од стране Кфора и косовске полиције.

- Очекујемо да ће косовска јавност и међународни представници осудити овакво дело и да ће се предузети још интензивније мере безбедности од стране Кфора и локалне полиције - каже Јањић. - Ми смо се и досада суочавали са претњама, гранатирањем, УЧК графитима, али овај инцидент показује нови ниво претњи и опасности која их окружује. Појава исламистичких графита и довођење у везу са УЧК, натписи који изгледају као покушај писања на арапском језику, показују да људи таквих намера могу да уђу на манастирско имање.

Најближи графити исписани су на баштенској кућици, која се налази на око 300 метара од манастирске цркве, док су на објектима у кругу од око 500 метара.

Монаси су, чим су приметили графите, обавестили Косовску полицију и Кфор, који су одмах покренули истрагу. Док је игуман манастира Високи Дечани током увиђаја разговарао са локалним командантом Кфора, пуковником Минелијем и шефом дечанске косовске полиције испред екстремистичих графита, група младих Албанаца је са оближњег пута, удаљеног стотинак метара, почела да скандира „УЧК“. Полиција је привела тројицу младића због провокативног понашања.

Епархија рашко-призренска подсећа да је манастирско имање само делимично ограђено заштитним зидом, зато што су ветерани ОВК пре четири године претили манастиру насиљем уколико настави градњу зида.

Када се говори о Косову, све чешће се чује синтагма „расадних џихада“. Тамошње власти недавно су ухапсиле 60 особа због сумње да су ратовали за Исламску државу, али и да су врбовали нове борце које су са КиМ водили у Сирију и у Ирак. У објекту комуналног предузећа „Термокос“ у Приштини тада је откривена импровизована џамија у којој су исламски „пси рата“ врбовали нове борце. Главни страх албанских власти као и житеља КиМ јесте да би исламски фундаменталисти могли да џихад донесу „кући“ и организују терористичке нападе широм Косова.

На шест објеката манастира (обележених на мапи) освануле претње


ЗАШТИТИТЕ НАС ОД ТЕРОРИСТА

ВЛАДИКА рашко-призренски владика Теодосије упозорио је да верски и националистички екстремизам представља озбиљну претњу не само за српски народ и Цркву, већ и за све грађане КиМ:

- Очекујемо да међународна заједница и косовске институције заштите мир и хришћанске светиње од провокација и потенцијалних терористичких напада.


МАРКО ЂУРИЋ: СРБИЈА ЋЕ ПОМОЋИ

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић осудио је исписивање графита ИСИС-а и такозване ОВК на помоћним објектима на манастирском имању у Високим Дечанима и затражио да Кфор појача војну заштиту, а да се одговорни што пре идентификују и приведу правди.

Он је истакао да ће Србија учинити све да заштити српску културну баштину на Косову и Метохији, српске цркве и српске манастире и да се стане на пут узнемиравању и застрашивању Срба на КиМ.

Ђурић је подсетио да су Високи Дечани до сада четири пута нападани гранатама, да је братству манастира више пута прећено, а да су на капији манастира већ исписивани графити са порукама такозване Ослободилачке војске Косова.

Косовски званичници осудили претеће графите у Дечанима

Косовски званичници осудили су појављивање претећих графита на територији манастира Високи Дечани.

Председница Косова Атифете Јахјага је осудила вандализам, наводећи да представља "ружан и неприхватљив чин".

"Овакав вандализам не доприноси изграђни поверења међу заједницама и у супротности је са толерантним међуверским вредностима", поручила је Јахјага, која је поздравила акцију полиције да се одговорни за овај инцидент нађу пред лицем правде.

Како су пренели приштински медији, и премијер Косова Хашим Тачи је путем Фејсбука осудио писање претећих порука на зидовима манастира Дечани.

"Вечерас је неко испрљао зидове манастира Дечани са порукама Калифат, ИСИС и УЧК. Такви графити су против вредности ослободилачког рата на Косову. ОВК никада није ратовао за верска питања него за питања еманципације у духу европске цивилизације", написао је Тачи.

Инцидент је оштро осудио и лидер Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуш Харадинај.

"АБК најоштрије осуђе писање графита на зидовима Манастира Дечани. АБК се ангажује и ангажоваће се за заједнчки живот свих етничких и верских заједница на Косову и за слободу вероисповести свих заједница", наводи се, између осталог, у саопштењу АБК Харадинаја.