КРУПАЊ - Традиционална туристичко-спортска манифестација у Рађевини „Дан међаша“, у оквиру Етно-села „Мачков камен“, одржала се протеклог викенда. На истоименој легендарној планини изнад Крупња, која баштини древне вештине и обичаје окупили су се поклоници саборовања, из Азбуковице, Подгорине, Подриња, Јадра, браћа и комшије из Републике Српске, као и део рукометне селекције, пионира и кадета, репрезентације Србије.

Уз песму, раздрагане приче публике, одвијала се чувена косидба на Мачковом камену. Најбољи, овогодишњи, косац постао је Митар Дивљаковић из села Кржаве, једног од оних која су највише пострадала у минулим поплавама у Рађевини.

- Док је јаких и сигурних руку, нема зиме за нас Рађевце, па ћемо тако обновити и село и читав крај - рекао нам је Дивљаковић.

Најбољи у бацању камена с рамена, у баш јакој конкуренцији, били су Ненад Петровић и Стефан Рувидић. Да све буде „под конац“, потрудила се Јелена Танасић, директора Туристичке организације Крупањ.

У надвлачењу конопцем најуспешнија је била екипа „Савићи“ из Брстице, а чинили су је најкорпулентније дрвосече регије рађевске. Никола Богојевић је за пар сантиметара био успешнији у скоку удаљ од Дејана Павловића Ћафте, иначе, дугогодишњег првака у овој дисциплини. Велика конкуренција била је и у кувању посног пасуља. Екипе из Осечине и Крупња - поделиле су прво место.

- Хуман гест комшија из Осечине огледа се у прикупљању средстава управо на „Данима међаша“, за породице које су настрадале у поплави - кажу у ТО Крупањ.

Културно-уметнички програм обогатили су фолклорни ансамбли из Мионице и Крупња. Свежином планине Јагодње и тек браних квалитетних плодова малина - ширио се мирис печене јагњетине, прасетине, рађевског кромпира, цвећа са ливада“.


РАЗВОЈ СЕОСКОГ ТУРИЗМА

ОРГАНИЗАТОРИ Туристичка организација општине Крупањ, месна заједница Кржава и етно-село „Мачков камен“, успели су, по оцени гостију и такмичара, да још шире отворе врата за развој сеоског туризма у овој лепоти која као да је прављена за богове.