НА Београдској капији у Петроварадину данас ће поново засијати бронзани барељеф величине 3,2 х 1,5 метара, посвећен ослободиоцима Новог Сада у Првом светском рату. Повод за његово обнављање је 95. годишњица ослобођења града у Првом светском рату којим је, из темеља промењена и целокупна историја Српске Атине.

- Нови Сад је тог 9. новембра први пут у својој историји постао слободан град - каже Миланка Бркић, члан Градског већа задужена за културу. - Стога смо, својевремено, и покренули иницијативу да се спомен-

-плоча ослободиоцима врати на Београдску капију. Она ће управо данас бити откривена и позивамо све грађане да у 13 часова присуствују том узвишеном чину, односно централној свечаности која ће код капије бити одржана.

У оквиру свечаности, нови барељеф, идентичан оном који је ту постављен 9. новембра 1938, о 20. годишњици ослобођења, биће и освештан. Стари су, иначе, већ у априлу 1941, кад је Срем ушао у састав Павелићеве НДХ, као увод у крваво дивљање које је, практично, трајало током свих ратних година, усташе одмах скинуле и уништиле.

Данашња свечаност ће, иначе, бити баш импресивна: на говоре којима су српске ослободиоце дочекала двојица најистакнутијих националних радника тог доба, Јаша Томић и Игњат Павлас, подсетиће новосадски глумци, а чуће се и шта је 9. новембра 1918. године изговорио мајор Војислав Бугарски, који је био на челу делова Прве армије која је под командом војводе Петра Бојовића, победоносно, умарширала у Нови Сад.

По завршетку свечаности колона, коју ће предводити коњаник у униформи ослободилачке српске војске и у којој ће бити један ешелон и војни оркестар Гарде Војске Србије, те три ешелона њене Прве бригаде, кроз Београдску капију и преко Варадинског моста, маршираће до Дома војске. Ту ће, као круну свечаности, припадници Гарде одржати егзерцир.

И ТЕКСТ ИСТИ

НА новом барељефу биће и текст идентичан оном који је био на првобитном и који гласи:

Деветог новембра 1918. године, за време Краља Петра И Великог ослободиоца, а под врховном командом престолонаследника регента Александра, кроз ову капију прођоше први одреди победоносне српске војске, доносећи слободу Војводини.“

ОБНАВЛјАЈУ И ГРОБЛјА

ЧЛАН Организационог одбора обележевања годишњице Драго Нјегован најављује да поновно постављање бронзаног барељефа није и једино одуживање дуга ослободиоцима из Првог светског рата.

- Град настоји да обнови и руско гробље на Транджаменту, као и француско војно гробље које је, нажалост, одавно запостављено - прецизирао је Нјегован.