ГОРНјИ МИЛАНОВАЦ - У галерији Музеја рудничко-таковског краја почела је серија изложби блага из свих храмова у овом крају. Као прва на реду у оквиру тог великог пројекта, који ће бити настављен у 2014. отворена је изложба реликвија из цркве Свете Тројице у оближњем Мајдану, под Рудником.

Изложено је мноштво вредних свештених предмета, које су том храму у прошлим временима даровали верници, донатори и приложници.

- Многи ови култни предмети старији су од два века. Овај светолитургијски мобилијар први пут, после свих тих година, напушта храмовне одаје. Много је разлога зашто пред овим светотајинским предметима човек спонтано изражава дивљење и страхопоштовање. Преживели су ови свети сасуди и богослужбени списи све удесе и ратна разарања, пљачке, паљевине, мржње и поломе, од Карађорђевог устанка до братоубилачког суноврата и раскола у првој половини прошлог века - истиче протојереј Јовиша Зечевић, отварајући изложбу.

Из болних временских периода и 200-годишњег трајања изложених реликвија, свештеник Зечевић нарочито издваја збивања из 1916.

РИЗНИЦА СТАРИНА ИЗЛОЖЕНА је права ризница драгоцених старина: богослужбене књиге, записи и натписи свештенослужитеља, монаштва, обредни предмети... То је драгоцена грађа за осликавање једног времена, приказ карактерних особина записивача, документи о међуљудским односима, подвижништву.

- У поробљеној земљи остали су старци, жене и деца. Свештенство СПЦ одведено је у логор Нежидер у Мађарској. У свакој десетој парохији остао је свештеник. Житељи рудничког засеока Прлине из фамилије Вучетић одлучују се на несвакидашњи гест човечности и љубави према мајданском пароху Драгомиру Милошевићу, којег са породицом крију пуне три ратне године. Неки потказивач је војној команди пријавио парохово боравиште и војници су банули у кућу Вучетића. Срећом, свештеник Драгомир се тог трена налазио у засеоку Злокуће, где је крстио дете. Кивни што га нису ухапсили, војници су спалили све матичне књиге мајданске цркве од 1830. до 1916. и сву црквену архиву. Али, предмети сада изложени надживели су и те и касније српске голготе - објашњава протојереј Зечевић.

МИНЕЈ ИЗ МАНАСТИРА ВОЛјАВЧА

- МИНЕЈ из 1811. године, из манастира Вољавча, Турци запленише и однесоше у Сарајево, где га откупише Срби и приложише као дар овом храму. Постоје и записи о превеликој мржњи свештеника Димитрија према књазу Милошу Обреновићу! Затим и записи пуни бола за изгубљеном вољеном особом - подсећа протојереј Зечевић, који је 36 година био мајдански парох.