СРЕМСКА МИТРОВИЦА - Пошто ни после скоро две године међусобног намдудривања око тога коме припада више права над регионалном депонијом, граду Сремској Митровици или Шапцу, уследио је ових дана покушај мирења у Министарству за енергетику. Али и овај покушај да се комшије измире пропао је, па ће брука морати да иде пред „суд“ донатора ЕУ, коме су три године током градње сметлишта сви „мазали очи“ да су односи уреду.

- Сви смо постали таоци једног човека. Реч је о чистом политичком интересу. Политика је кочница - био је јасан и гласан на конференцији за новинаре градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић, ипак, недоречен пошто није споменуо нити једно име, али је „поткачио“ комшије, рекавши да „крајње некоректно да градоначелник на тако важан разговор шаље некомпетентне људе“.

Пре три године, уз велику помпу, својим потписом градоначелници Шапца Милош Милошевић и Сремске Митровице Бранислав Недимовић, Венсан Дежер испред ЕУ и Оливер Дулић, тадашњи министар животне средине и просторног планирања, легимитисали су се као гаранти изградње регионалне депоније Срем - Мачва, у селу Јарак, недалеко од Сремске Митровице. Депонија треба да омогући лагеровање разног смећа из оба града у периоду од најмање 15 година. Градња депоније, вредна 11 милиона евра, од чега је донација ЕУ 7,3 милиона евра, а остатак учешће оба града подељено на равне части, почета је у време „страначке љубави“ у оба града владајућег ДС. У међувремену, долази до политичких превирања, Шапцу се цепа владајућа коалиција и формира „Заједно за Србију“ од одбеглих одборника ДС, а у Митровици владу формира коалиција напредњака и ГГ „Вредна Митровица“. И поред тога што су на челним местима градоначелника остали потписници градње депоније, али сада са промењеним страначким дресовима, почела је игра „глувих телефона“. Нема договора око првобитно утврђених односа, како око лагеровања смећа, тако и око организационог функционисања и избора челних људи формираног ЈП „Срем - Мачва“. Свака промена односа је законска уколико је истоветно прихвате обе градске скупштине. Али, запело је првом променом власти у Митровици, када експресно из директорске фотеље новоформираноиг ЈП смењују Срђана Кличковића и именују Небојшу Поповића. То комшијама преко Саве очигледно није било по вољи, јер, и поред неколико ургенција, ни после безмало годину дана, „нит роморе нит говоре“.

ПОТРЕБЕ ЈЕДНО, ПОЛИТИКА ДРУГО ПРОЛЕТОС у мају представници донатора ЕУ и оба градоначелника заједно су обишли и изразили задовољство завршетком изградње депоније. Најављен је и скори почетак рада који ни до данас није остварен. А постоје ургентне потребе за лагеровање смећа из оба града.

- У настојању да некако изнађемо решење, били смо спремни да идемо испод не само политичког, већ и људског достојанства, што би мало који нормалан човек прихватио само да већ једном заједничко предузеће заживи - коментарише неспоразума са комшијама Недимовић. - Али није ишло. Зато тражимо начин да даље идемо сами ако на то пристане донатор.


РАСКИД ШТО ПРЕ

СПРЕМНОСТ и одлучност Митровчана да спрече даљу бруку потврђује и Милан Ковачевић, председник Скупштине града.

- Јасно је свима да смо „дотерали цара до дувара“. Ако, неће договор, „далеко им лепа кућа“. Раскид уговора можда се нађе већ на првој наредној седници градског парламента -“гласно размишља“ Ковачевић.