НА Војничком гробљу на Транджаменту, у Петроварадину, у недељу је освештан обновљени споменик руским ратницима. Нјих 96 су животе изгубили у заробљеништву од 1914. до 1945. године у логору Аустроугарске, недалеко од Новог Сада.

Освештавању и полагању венаца, уз војне почасти, на овај, први споменик руским ратницима из Првог светског рата који је обновљен у Србији, уз представнике Новог Сада, републичких власти, Војске Србије, као и највиших великодостојника Српске православне цркве, присуствовао је и амбасадор Руске федерације у Србији Александар Чепурин.

Споменик у облику руског осмокраког крста, с постољем које симболизује гранате, сакупљањем добровољних прилога су још 1929. подигли Руси, емигранти који су се пред револуцијом склонили у Србију. Због неодржавања је био био у лошем стању, а обновљен је средствима Руске федерације и града Новог Сада.

ИСПРАВЛјАНјЕ НЕПРАВДЕ - ПРВИ светски рат, оценио је недавно председник Руске Федерације Владимир Путин, био је неоправдано заборављен, из политичких и иделошких разлога избрисан из наше историје - навео је Чепурин.
- У неоправдан заборав пао је масовни хероизам руских војника, више од два милиона који су погинули по ратиштима. Сада се у Русији ова неправда исправља, и не само тамо, већ, ево, и у Србији, обележавају се места, као што је ово, која подсећају на храброст и самопожртвованост оних који су дали животе за отаджбину.

- Први светски рат био је једна од највећих преломних тачака у светској историји. Та катаклизма без преседана је Русији донела трагичне последице. Земља је упала у хаос револуције и грађанског рата - истакао је Чепурин.

Услед тога, више од милион Руса, како је рекао, било је приморано да напусти отаджбину, а десетине хиљада су нашли уточиште у Србији.

- Управо они су, динар по динар, скупљали средства за споменик у виду руског крста - навео је амбасадор Русије.

На споменик су, после парастоса, уз појање хора „Свети Роман Слаткопојац“ и у присуству владике бачког Иринеја и владике сремског Василија, који су служили свештеници из Петроварадина и околине, венце уз војне почасти, уз Чепурина, положили и представници републичких и градских власти и Војске Србије.

- Град Нови Сад је, са амбасадором Руске Федерације и представницима Српске православне цркве, урадио све да споменик обнови - изјавио је помоћник градоначелника Вања Вученовић.

- На овај начин, Нови Сад је показао и доказао пријатељство с народом Русије.