ЖАБАРИ - У малој и недовољно развијеној поморавској општини „бела куга“ хара попут епидемије. Из године у годину, у овој локалној заједници расте број припадника старије популације и - судећи према попису становништва од пре две године

- Жабари припадају самом врху општина у „дубокој старости“. Статистика, дакле, открива поражавајуће ниску стопу наталитета, а бројем старих - често и изнемоглих, којима су неопходне помоћ или туђа нега - позивају на узбуну.

Јер, пре само пола века, на подручју Жабара живело је 60 одсто више људи него данас, а између два пописа у овој локалној самоуправи „нестала“ су 1.654 становника. Посебно забрињава податак да млађа популација, до 30 година, чини само 28 одсто укупног броја људи, што резултира и убрзаним смањењем броја ђака у граду и већем броју сеоских насеља ове општине. Конкретно, у Жабарима - као општинском седишту - ове године у први разред уписана су само четири ђака, у Кочетину основну школу похађају укупно три ученика, а то село и Сибница ове године немају ни једног првака!

- Локална самоуправа уочила је проблем, али је немоћна да, без помоћи државе, сама сузбија узроке и да ублажава последице демографске катастрофе. Ипак, општински парламент недавно је усвојио Стратегију развоја социјалне заштите од 2013. до 2020, како би аплицирањем према донаторима и средствима из општинског буджета покушали да поправимо стање. Истовремено, трудимо се да расположива средства за развој равномерно усмеримо према свим насељима општине, како би поправили стандард: за живот и останак младих људи на селу - указује Миодраг Филиповић Фића, први човек Жабара.

И, заиста - од 2010. до данас - Центар за социјални рад је, као пружалац услуга, реализовао или још спроводи чак пет пројеката у оквиру трајног програма „Помоћ у кући за старе“, а успешно је окончан и „Корак ка инклузији“, за 31 дете са сметњама у развоју...

- Током прошле зиме, у 13 месних заједница, наших седам геронтодомаћица пружало је услуге у 70 домаћинстава са укупно 80 старих и изнемоглих особа, а сада је у току наставак ове акције, па ће до краја године 58 корисника у 48 домаћинства моћи да рачуна на помоћ шест за то обучених жена - прецизира Сима Јевтић, директор Центра за социјални рад.

СУМОРНИ ПОКАЗАТЕЛјИ

ПО попису из 2011, општина Жабари има укупно 11.380 становника, а Завод за статистику у ову бројку није уврстио 5.192 особе из ове средине које се налазе у дијаспори. Овај податак није занемарив ни због чињенице да о великом броју старих и изнемоглих у овој општини њихова деца и родбина - где год да се налазе, а посебно ако су у иностранству - мало брину, па сав терет њихове социјалне заштите пада на локалну касу.

Забрињава и податак да Жабари са 15 сеоских насеља имају само 195 високообразованих кадрова, свршених основаца је 3.769, а без школске спреме или са непотпуним основним образовањем 3.044.