ДИЛЕМЕ око тога кад ће почети радови на комплетној обнови Београдске капије у Петроварадину више нема: то ће се догодити најкасније средином августа, а цео посао би требало да буде завршен до краја ове године, с тим што ће реплика бронзаног барељефа ослободиоцима Новог Сада у Првом светском рату сигурно бити готова до 9. новембра.

Ово је у среду, за „Новости“, потврдила Миланка Бркић, члан Градског већа за културу. Поменутог датума 1918. српски ослободиоци из Првог светског рата су, иначе, ушли у Нови Сад, па ће истог дана ове године, поново добити своје обележје.

- С обзиром на скученост простора око капије, проблем је био како тамо организовати градилиште - додаје Бркићева. - То смо решили договором са Војском Србије, која ће нам уступити оближњу касарну и радови ће несметано моћи да се обављају.

Иако то још није дефинитивно договорено, посао на обнови капије ће, највероватније, бити организован тако да се саобраћај може одвијати једном траком старог пута за Београд. За отприлике 36 милиона динара (толико ће, заједно, издвојити Град Нови Сад, Република Србија, АП Војводина и Банка Интеза) биће обновљен цео објекат, иначе један од најпрепознатљивијих симбола Петроварадина. Бронзани барељеф димензија 3,2 х 1,5 метара, посвећен ослободиоцима, своје место на њој ће, иначе, заузети после тачно 72 године.

- Павелићеве усташе су га срушиле и уништиле у пролеће 1941, одмах пошто су окупирале Срем који је ушао у састав злогласне НДХ - објашњава историчар Ђорђе Србуловић из Градског завода за заштиту споменика културе. - Првобитни барељеф је на капију постављен 9. новембра 1938, а био је рад тада познате новосадске вајарке Злате Марков Барањи.

Реплика ће бити урађена на основу фотографија сачуваних управо у Србуловићевом заводу. Уз фигуре српских војника, биће и оригинални текстуални запис:

Деветог новембра 1918. године, за време владавине Краља Петра И Великог ослободиоца, а под врховном командом престолонаследника регента Александра, кроз ову капију прођоше први одреди победоносне српске војске, доносећи слободу Војводини“.

КО УМЕСТО БУГАРСКОГ?

ЈОШ се не зна ко ће открити нови барељеф српским ослободиоцима. Први је, о 20-годишњици ослобођења у Првом светском рату, открио пуковник Војислав Бугарски. Он је, тада у чину мајора, командовао српским трупама које су 9. новембра 1918, управо кроз Београдску капију и уз неописиво славље грађана, победоносно умарширале у Нови Сад.