ЛОЗНИЦА - Сигурно смо један од ретких градова у Србији и региону који, упркос тешким временима, није задужен ни динар иако се непрестано унапређује инфраструктура у граду и селима. Завршавају се једни послови, а почињу нови, уз рационалан број запослених у локалној администрацији, која је по ефикасности у врху у Србији. Није без разлога наша локална самоуправа, по званичним оценама једна од неколико са најбољим амбијентом за инвеститоре из земље и иностранства.

Овако разговор за “Новости” започиње Видоје Петровић, трећи пут на функцији градоначелника, који, мада његова странка има више од трећине одборника у локалном парламенту, сматра да челног човека искључиво треба да бирају суграђани непосредним изјашњавањем, како је он изабран 2004. године.

- За релативно кратко време, урадили смо ново обданиште, најсавременије у Србији, градску топлану, базене, нова водоводна постројења, повећали мрежу водоснабдевања, комплетно реконструисали многе улице и путеве, тргове, опремили школе и спортске терене, паркове, трим-стазе, рестаурирали Вукову спомен-кућу и читав простор знаменитог места Тршић - набраја Петровић оно што је урађено. Списку додаје и издашну помоћ ученицима и студентима, талентованим спортистима, културним делатницима, и око 150 људи који свакодневно долазе по оброк у овдашње народне кухиње. - То, наравно, није било лако урадити, а да буджет не буде задужен, али успели смо и зато је свако ново дело нама утолико драже.

ПОДСТИЦАЈ - Сада, када држава објективно мора да креше делове буджета, па и онај који се тиче субвенција, ми имамо свој, који је подстрек свима који желе да раде и имају ваљане идеје и могућност редовног враћања новца, који им дајемо по најповољнијим могућим условима - каже Петровић.
- Све што је у нашој надлежности значајно је унапређено, што се види и по здравственој заштити откако смо преузели оснивачка права у Дому здравља, чинећи велика спремања и у средишту установе, али и у свим сеоским амбулантама и станицама.

Петровић наглашава да ће у овој години, поред осталог, ново рухо добити Бања Ковиљача, од путева и улица до завршетка спортске дворане, код ОШ “Вера Благојевић”, коју су некадашње власти започеле још пре две деценије.

- Мноштво тога смо затекли пре девет година у готово безнадежном стању, али смо успели да један по један проблем, решавамо и то нам је, хвала богу, пошло за руком, нашим радом, домаћинским понашањем и уз свесрдну помоћ државе - каже Петровић.

- Он истиче да паре из Београда не би стизале да Лозничани на сваком послу нису показали да воде рачуна баш о сваком динару. - У контакту сам са најмање 15 потенцијалних инвеститора из Европе, рачунајући да ће, ускоро, бити добрих вести и за нова радна места, утолико пре што имамо опремљену индустријску зону крај саме границе са РС и БиХ. Уз довођење одељења и других државних факултета, осим Техничког факултета из Новог Сада, стварање услова за запошљавање, тренутно су нам кључни задаци у раду локалне власти.

Петровић оцењује да је локални Фонд за развој у који се годишње слије око 100 милиона динара, намењен за подстицај локалним привредницима и пољопривредницима, установљен пре неколико година, такође један од потеза који су на известан начин предупредили време кризе.