КРУПАНЈ - Епископ шабачки, Лаврентије (Трифуновић), у свом родном селу Богоштици, пет километара од Крупња или двоструко више од Соко-града, привео је крају изградњу Манастира Свете Тројеручице Хиландарске, у оквиру којег је и Дом српске поезије. При томе, ова богомоља - која је добила и прве монахе - метох је манастира Соко, посвећеног светом Николају Српском (Велимировићу), па верници увелико хрле на богослужења у њену капелу, копију оне Нјегошеве, на Ловћену. А на улазу у манастирско-песнички атар, све намернике дочекује Десанкина чесма, из које тече здрава вода питоме Рађевине.

Владика и његови сарадници, иначе, не крију задовољство начином на који овдашњи људи уређују простор око манастирског здања. Док старији праве дом за паунове, младеж Богоштице и околних села спрема простор - испред капеле и звоника - на којем ће бити засађено 300 ружа. Предњаче, сазнајемо, професори и ученици Пољопривредне школе из Шапца...

- Ово ће бити место на којем ће се сусретати, стварати и дружити песници, те љубитељи поезије, односно поштоваоци нашег богатог не само литетарног наслеђа - најављује владика Лаврентије, поносан што су овде своју својеврсну заједничку кућу добили и Дасанка, наша највећа песникиња, и Нјегош, највећи међу песницима.