ПРАВОСЛАВНО гробље у Косову Пољу поново је било на мети вандала. У последње две недеље, на једном од два православна гробља у овом месту, порушено је 58 надгробних споменика. Уништено гробље мештани су затекли почетком недеље, а Стевица Лазић, председник српске општине Косово Поље, сматра да су за уништавање и скрнављење православних гробаља на Космету одговорне безбедносне структуре међународне заједнице.

- Нажалост, иако на гробљу постоје и муслимански споменици, вандали су рушили само православне, што значи да је скрнављење гробља било намерно - истиче Лазић, који сматра де је рушење споменика на српском гробљу веома лоша порука за Србе који живе у Косову Пољу. - Од 2004. године до данас на овом гробљу порушено је око 130 надгробних споменика, али претходни починиоци нису пронађени, због чега су се вандали поново осмелили на рушење.

И док мештани сматрају да је скрнављење православног гробља заправо "одговор" Албанаца на најаве српских власти о уклањању споменика у Прешеву, локални свештеник, јереј Никола Драгићевић опомиње да су на гробљу пронађени и остаци недоличних предмета.

ПРИТВОР ЗА АШКАЛИЈУ КОСОВСКА полиција ухапсила је М. Бузаку (48), осумњиченог да је учествовао у скрнављењу овог гробља. По полицијским наводима, ухапшени је Ашкалија по националности и налази се у притвору у Приштини. Досадашњи резултати истраге, наводи регионална полиција у Приштини, показују да Бузаку то није урадио због етничких или верских, "већ материјалних разлога".

- Најстрашније је што су на самим гробовима постављали кућице за псе, вероватно са циљем да омаловаже и понизе чак и мртве Србе - сматра јереј Драгићевић.

Он напомиње да су у вандализам, почињен на православном гробљу, могли да се увере и представници међународне заједнице који су, углавном осудили овај чин. Према Драгићевићевим речима, помоћ у обнови гробља понудио је и ОЕБС, али се очекује одговор родбине покојника.

Додатни проблем, према речима Драгићевића, јесте што су на многим споменицима уништена имена и што се не види коме припадају, тако да ће наредних дана остаци споменика морати да се врате на своја места како би, уколико родбина прихвати понуду ОЕБС, могли да буду и уређени.

ПРЕНОСЕ ПОСМРТНЕ ОСТАТКЕ

ЗБОГ скрвнављења споменика, мештани Косова Поља затражили су заштиту међународне заједнице, а председник Лазић напомиње да се због уништавања споменика, родбина све чешће одлучује да посмртне остатке својих рођака пребаци у централну Србију. Иначе, у самом Косову Пољу тренутно живи око 150 Срба док их је на подручју општине око три хиљаде.