У планинском делу општине Власотинце осамило се и сакрило планинско село Свође, које је по легенди добило назив због “свођења” Власине и Лужнице у једну реку. Село у чију је осмогодишњу школу пре пет деценија ишло више од 1.300 ученика, свело се на 25 ђака. Према последњем попису има 320 становника, што је за четвртину мање у односу на попис из 2002. године.

Одавно нема ни четири “мејане” које су, једна поред друге, гостиле знатижељне путнике у правцу Црне Траве и Пирота. Они Свође памте и по оштрој непрегледној кривини, јер је на траси пута кућа коју возачи морају да обилазе. Нема више ни најбоље посластичарнице у округу. Остала је пошта, амбуланта и предшколско одељење, које има десеторо деце. Нјихови родитељи се баве само сезонским пословима. Мештани су одлазили из села, пратећи традиционални печалбарски пут зидара и циглара, а они који су се школовали, у Свође се нису враћали.

Није Свође једино село које је доживело ову судбину. Напротив, типична је слика српског села и руралних средина које се све више празне. Међутим, специфично је по томе што нису баш сви од њега дигли руке. Јадранка Стаменковић, млада професорка географије, пореклом из овог села, недавно је покренула иницијативу “Млади из Свођа желе да раде”. Она је, уз помоћ локалне самоуправе, окупила 80 Свођана, од 18 до 40 година, са намером да обнове производњу у некадашњем погону власотиначке трикотаже.

- Није Свође без перспективе. Има наде и жеље младих да остану у свом селу. Важно је да су се покренули и окупили. Лјуди су вредни, сналажљиви и спремни да се прихвате било ког посла. Потребна им је само мала помоћ, како би од свог рада могли пристојно да живе - прича професорка Јадранка.

Међутим, објекат некадашње текстиле фирме “Власинка”, где су се производили джемпери, сада је у рукама приватника чије намере нису познате. Фабрика није у функцији 20 година. Саграђена је 1985. и радила је кратко.

- Не морају млади из Свођа ни у ту производну халу. Могу, као и раније, да джемпере плету код куће, уколико им се помогне да пронађу партнера који би им обезбедио вуницу и тржиште - не одустаје Јадранка.

Ова предузимљива професорка верује у помоћ локалне самоуправе и државе и сматра да би млади из Свођа могли да пронађу и донаторе за пројекат који би сигурно био одржив.


ПОМОЋ

У локалној самоуправи су већ најавили подршку за идеју оживљавања Свођа и других села која буду имала сличне иницијативе.

- Не мора то да буде ручни рад, јер овде имамо велики потенцијал у откупу лековитог биља, печурки и других плодова природе у чистим планинским пределима - објашњава Небојша Стојановић, председник општине.