БАЈИНА БАШТА - У комплексу будућег Манастира Светих царствених мученика Романових у селу Јасику, у брдима изнад Дрине, на огранцима Медведника, те граници са Лјубовијом, уз присуство верника и делегације из Санкт Петербурга, освештан је темељ руске православне цркве. Претходно је, ове године, до манастирског комплекса просечен и насут пут, саграђени су конак и српска православна црква-брвнара, а недавно постављен и сада освештан темељ за руску цркву-брвнару. Иначе, у току је градња монашке келије, а следи подизање централног храма и главног конака.

На дан освештавања, најпре су двосатну литургију служили архимандрит Руске православне цркве Сергије Федоров и свештеник Цркве Свете великомученице Марије из чачанског предграђа Атеница, Србољуб Хаджи Стојковић, а онда је пристигла и група од 15 руских сликара, полазника Уметничке школе из Санкт Петербурга, предвођена директором Андрејом Базановим. Ова необична, како рекоше, сликарска колонија у покрету - током петнаестодневног боравака у Србији - већ је посетила Београд, Нови Сад, Ђердап, Рајац, Копаоник, Студеницу, Сопоћане, Мећавник... Са њима су дошли и оснивач хуманитарног фонда "Ствараоци света" и ктитор руске цркве у Јасику, Вјачеслав Заренков, те директорка Фонда, Наталија Берзина.

Сам обред освештавања обавили су Сергије Федоров, иницијатор и организатор градње манастира у Јасику, те свештеници Шабачке епархије, месни парох Миломир Тадић из Бачеваца, намесник Азбуковачке црквене општине Драган Секулић из Лјубовије и Бранко Цветиновић из Грачанице. Црква-брвнара, иначе, из Русије ће бити допремљена у елементима, а при склапању неће бити употребљен ниједан ексер - што ће је чинити јединственом у Европи. После свечаности, краћи програм извели су чланови КУД "Миленко Топаловић" из Бајине Баште и трубачки оркестар Петра Милићевића из Костојевића, црквени хор је специјално за ктитора отпевао песму о Дрини, а онда је приређен заједнички ручак...

Да освештавање цркве у Јасику буде одлично организовано побринули су се, понајвише, сами мештани, предвођени председником МЗ Бачевци, Милојком Милосављевићем, који је поклонио три хектара земље за градњу манастирског комплекса.