НОВИ САД - Агенција за реституцију донела је делимично решење којим је наследницима некадашњег индустријалца Николе Танурджића враћено девет локала у "Танурджићевој палати", једном од најимпресивнијих здања у центру Новог Сада, изјавио је у четвртак њихов правни заступник Срђан Добросављев.

- Реч је о локалима који су неспорно у јавној својини и чије директно враћање је, самим тим, било и могуће. Они су, међутим, добили тек мали део палате која, укључујући и хотел "Путник", обухвата око 15.000 квадратних метара. Враћање свега тога је, разуме се, обухваћено нашим захтевом - додао је Добросављев за "Новости".

За преостали део палате који, највећим делом, чине у међувремену откупљени станови, па директно враћање није могуће, укупно 11 наследника би требало да добије новчано обештећење. Они, иначе, траже да им се врати и петоспратница од око 2.500 квадратних метара на углу Рисанске и Сарајевске улице у Београду која је, такође, била власништво Николе Танурджића.

- У њеном приземљу је смештен "Ц маркет", као и још неки локали и мислимо да је директно враћање и ту могуће - каже Добросављев. - Станови на спратовима су, у међувремену, откупљени, и ту од државе очекујемо одговарајуће новчано обештећење.