КРАЛЈЕВО - Ни годину и по од земљотреса који је 3. новембра 2010. године задесио Краљево и околину, тешко оштећена зграда Краљевачког позоришта КПК, због беспарице није санирана.

Према стручном мишљењу и елаборату професора Грађевинског факултета у Београду, једини део зграде позоришта који је безбедан за коришћење је - сцена, док је радни део у којем су пробна сала и фоаје за публику, сви приступни пролази и противпожарни путеви, до комплетне санације, забрањен за коришћење.

Са "дасака што живот значе", глумачки ансамбл и комплетна сцена КПК преселили су се на "точкове". Захваљујући солидарности и гостопримству колега, ово позориште наставило је живот на сценама широм Србије.

- Док се не поправе кров и зидови, док се не замене инсталације из 1956. године и обави конструктивна санација зграде, краљевачко позориште није безбедно да прими публику - каже Владан Славковић, директор КПК.

За комплетну реконструкцију зграде према главном пројекту неопходно је 400.000 евра, док је за поправку до - елементарне употребе, потребно 100.000 евра. Око 1,6 милиона динара, добијених из донација солидарних колега, поштовалаца и пријатеља, у међувремену је утрошено за ситније поправке и израду пројекта.

ОДИГРАЛИ 160 ПРЕДСТАВА У ПРОТЕКЛИХ годину и по, као "путујуће позориште", глумачки ансамбл КПК је одиграо 160 представа ван матичне зграде, од којих чак шест премијера, што је својеврстан подвиг вредан пажње и поштовања.

- Од Министарства културе тражили смо половину новца, односно 49 одсто, али до данас нисмо добили ни динара. С друге стране, ресорно министарство је установама културе у престоници и другим градовима током прошле године дало укупно три милијарде динара. Нас на том списку нема, а вероватно нас неће бити ни док не прођу избори - додао је Славковић.

ТРЕТМАН

УПРКОС готово немогућим условима за рад, ансамбл је припремио нову представу - "Третман" у копродукцији са Народним позориштем из Ужица. По тексту Мартина Кримпа и у режији Александра Лукача, премијера овог комада заказана је за 9. мај у Ужицу, а потом ће, ову представу видети и краљевачка публика, али у неком алтернативном простору.