НЕБО изнад Ниша и по ведром небу, више од месец дана навелико грми! Разне врсте летелица атерирају на писту војног али и цивилног аеродрома "Константин Велики".

Почев од седам сати, када ка Подгорици полеће авион "Монтенегро ерлајнса", небо изнад Ниша настављају да парају војни "орлови", који су многе грађане збунили, јер они нису навикли на свакодневне прелете борбених авиона.

Живу активност на нишком небу изазавали су пилоти ловачко-бомбардерске ексадриле, који су због реновирања аеродрома "Морава" у Лађевцима код Краљева, премештени у Ниш, где се спроводи летачка обука. На војни аеродром, под командом 98. бригаде, привремено је стационирана 241. ловачко-бомбардерска авио ескадрила, опремљена авионима "орао". Војни пилоти вежбају инструментално и ноћно летење и ватрену подршку.

АМЕРИКАНЦИ АВИОНИ америчке војске, међу којим и "херкулес Ц130", пре две године "укњижили" су 22 лета са цивилног аеродрома "Константин Велики" и превезли 252 "путника". Ваздухоплови су довезли опрему и људство које је учествовало у припреми и спровођењу међународне војно-медицинске вежбе "Медкјур 2009".

Нишлије су у први мах помислиле да су летови повезани са актуелном ситуацијом на северу Косова.

- Јесу бучни, али битно је да су наши - каже Зоран Ђорђевић, из насеља "Ратко Јовић", који живи поред ваздушне луке. - Полако се привикавамо.

Поједине негодују због буке и указују на то да је ваздушна лука удаљена од центра града тек 2,5 километра. На цивилном аеродрому су биле и летелице руског Министарства за ванредне ситуације. Свакодневно су полетали авион "беријев 200" и "Ми-26", највећи хеликоптер на свету, у обрачун са ватреним стихијама широм Србије. Изнад Ниша лете и хеликоптери Војске Србије "Ми-6" и "газеле", чија је база војни аеродром, а са Батајнице долеће авион "АН-26", из кога скокове изводе припадници 63. батаљона.

Нишлије кажу да бучна надлетања,ипак, не могу да се пореде са ноћним полетањима великих "иљушина", који су доскора коришћени за повремени карго саобраћај. Тада се буквално цео град тресао, док су ови моћни авиони рулали пистом и полетали са тешким теретом.