МЕШТАНИ села Копајкошара, на десетак километара од Сврљига, труде се да сачувају од заборава један светски рекорд. Чувена пећина Самар, где је спелеолог Милутин Вељковић под земљом био зазидан равно 464 дана, налази се на њиховој територији, три километра од последње сеоске куће. Уз медијско покровитељство „Новости“, пре равно 40 година, овај необичан авантуриста испитивао је пећину Самар.

Међу 50 мештана села већина су били сведоци овог сензационалног догађаја, који је привукао пажњу и светске јавности. Стари Копајкошарци, тада дечаци, одушевљено су дочекали Милутина на излазу из пећине, када се појавио са дугом брадом и зараслом косом.

- Село нам се гаси, а ми не желимо да нестанемо са карте - прича Ивица Младеновић, који је имао 11 година када је видео славног Милутина. - Тај човек је наше село прославио, па се тако осим за пећину Самар, где је живео 15 месеци, чуло и за друге бисере овог краја - за камени мост, па понирући поток, који се појављује на светлости дана у самом селу, а на другом крају пећине као прелеп водопад. Имамо старе воденице, изворе питке воде...

Свуда око села Копајкошаре су шумовита брда, једино се ка северозападу види врх Озрена. Ушушкано месташце свега је 15 километара од Сврљига ка Алексинцу.

- Једино смо село на територији општине које нема асфалтни пут, а потребно је да се уреди само око 2,5 километара. Одувек смо живели од сточарства, нарочито од узгоја оваца. Наше село изумире, стиже га иста судбина као и већину села у југоисточној Србији, али ми не желимо да се заборави.

Бојан Павловић из оближњег села Радмировац више пута је одводио авантуристе у Милутинову пећину и одличан је познавалац живота овог храброг спелеолога:

- Милутин је боравио у великој дворани пећине, једином месту са извором топле воде. Ходници су у пећини дуги три километра.

Општинске власти покушавају да се изборе за финансирање пута, како би оживео туризам у селу, у којем је, одржавајући радио-везу и напајајући се струјом из агрегата, Милутин својевремено успео да се прослави.

“НОВОСТИ“ И СВЕТСКИ РЕКОРД

ОСТАЛО је забележено да се читалац Милутин Вељковић, стар 34 године, обратио редакцији „Вечерњих новости“ јуна 1969. године са молбом да лист буде покровитељ и организатор обарања светског рекорда у самовању под земљом, који је до тада, са 109 дана, држао Француз Анри Фиоут. Обезбеђени су му лекови, храна и друга техничка подршка, како би живео под земљом. Имао је гас-боцу, шпорет, инструменте за мерење температуре и влаге у крајње неусловном „дому“. Истражујући, успео је да пронађе људску вилицу, копље, велики број животињских костију...

МИЛУТИН У АМЕРИЦИ

МИЛУТИНОВ син Александар Вељковић, и сам велики авантуриста и љубитељ природе, каже за „Новости“, да се његов отац од напуштања Србије 1976. године никада није вратио у земљу. Живи у Америци. Син не заборавља очев подухват, па се на Интернету могу наћи стотине сјајних фотографија ове пећине и сврљишких предела.

- У редовном смо контакту - каже, за „Новости“, Александар Вељковић, кога је такође у животу привлачило истраживање пећине Самар. - Ја сам последњи пут у пећини био 2006. године, крајем октобра, у бајкерском походу на Пиљски водопад.