УЖИЦЕ - Током 2009. године регионални азил у Пожеги примио је 264 пса уклоњена са ужичких улица, али се показало да напуштених љубимаца у највећем граду западне Србије - има знатно више. Чопори и даље неуморно “крстаре” свим насељима, лане су напали 165 људи, којима ће на име одштете, камате и судских трошкова из буджета бити исплаћено скоро девет милиона динара.

Показало се да отварањем регионалног азила у Пожеги ужички проблем није решен, луталице су и у 2009. години “изуједале” буджет више него раније. Јавно комунално предузеће “Наш дом” из Пожеге, које уклања псе и управља азилом, спровело је прошле године само у Ужицу 16 акција хватања.
Поред свих напора, на мети луталица било је 165 Ужичана, а за њих 143 одштета “тешка” 6,9 милиона већ је исплаћена. На адресу Градске куће стигла су још 22 судска решења, према којима ће град морати да издвоји додатних 1,9 милиона динара. Тиме се штета, поред повреда које су задобили многобројни суграђани, попела на скоро девет милиона динара.
- По судским решењима, сваком суграђанину који се нашао на мети луталица, исплаћено је у просеку између 87.000 и 90.000 динара - објашњено је у Градској управи за буджет и финансије.
Зато је Градско веће на својој последњој седници донело закључак да Ужице у најкраћем року мора пронаћи ново решење за псе луталице. На то обавезује и добијање статуса града, чиме је Ужице прихватило обавезу да овај проблем убудуће решава самостално. Ускоро ће град, у сарадњи са Ветеринарском станицом, наћи решење за луталице. Ужице ће морати да изгради сопствени азил, сличан постојећем у Пожеги.

УДОМЛјЕНИ
ОД 264 пса уклоњена са ужичких улица, посредством азила у Пожеги, нове власнике нашло је 20 куца, претходно вакцинисаних и обележених микрочипом.