СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА - Самостални синдикат металаца холдинг корпорације "Гоша" тражи да се из процеса приватизације изузму фабрички музеји и да се тако ове установе од великог историјског и културног значаја сачувају од продаје и евентуалне промене намене.
У "Гоши" постоје два музеја са богатом архивском грађом и експонатима који говоре о развоју прве и једине српске фабрике за производњу путничких вагона, а касније и металних конструкција. Стална поставка садржи документа о настанку акционарске фабрике 1923. године обједињавањем домаћег и француског капитала. Посебну вредност имају макете вагона и мостова, чија је израда својевремено коштала колико и реални производ.

У музејској згради је смештена и Титова спомен-радионица. Реч је о реконструисаном радном месту Јосипа Броза, председника бивше Југославије, који је у паланачкој фабрици био запослен као металац крајем 1926. и почетком 1927. године. У радионици се налази машина за коју се тврди да је на њој радио лично Тито.
- Упутили смо захтев Управном одбору "Гоше" да се из фабричке имовине издвоји Титова спомен-радионица, што је прихваћено, али коначну одлуку о судбини музеја донеће Агенција за приватизацију - каже Божидар Тодоровић, председник синдиката.
У међувремену је синдикат металаца сазнао и дошао до решења којим је Скупштина општине Смедеревска Паланка, пре више од двадесет година, прогласила Титову спомен-радионицу за културно добро. У решењу стоји да се намена радионице не може мењати, нити се изложени експонати могу третирати као приватно власништво. Следи обраћање Регионалном заводу за заштиту споменика културе у Смедереву који треба да потврди да је ово решење и данас правно ваљано.
- Решење паланачке скупштине нама пружа могућност да се обратимо Министарству културе и да код њих испослујемо изузеће Титове спомен-радионице од продаје. Намера је да ресорног министра упознам са целом овом причом и да, пошто је музејски објекат у кругу "Гоше" под заштитом државе, затражим да нам помогне да се цела зграда и сви експонати максимално заштите од отуђења и промене намене.
Тодоровић наглашава да би била велика штета да се било који музеј угаси и да се оно што су "Гошини" стручњаци 85 година сакупљали и чували - сада уништи.
- Музејски експонати су драгоцени и као техничко сведочанство о индустријским дометима Србије у прошлом веку. Приватизацијом музеја би све то отишло у неповрат и изгубила би се историја развоја једне фабрике која је некада представљала гигант српске и југословенске машиноградње. Трудићемо се да до тога не дође и да све то сачувамо на једном месту - каже Божидар Тодоровић.

СВЕ БИ ИЗГУБИЛИ
ТИТОВА спомен-радионица се по некој музејској хијерархији налази у саставу Техничког музеја Србије. Уколико би се приватизовала, овај музеј би преузео и све експонате. Синдикат упозорава да би Смедеревска Паланка и корпорација "Гоша" изгубили изузетно леп простор и вредну архивску и другу грађу.

СКИНУЛИ "ФИРМУ"
ПРЕ осам година се пожурило са скидањем "фирме", односно натписом на металној плочи, која је стајала на самом улазу у Титову спомен-радионицу. Исто је учињено и са неким експонатима. На сву срећу, они који су радили у музеју све су то сачували у депоима. Многи посетиоци "Гоше" данас траже да баш то виде - каже Тодоровић.