ШИД - Сујеверје у Србији поново узима данак. Овај пут му на мети, срећом, нису били људи, али штета је ипак јако велика, јер су убијене птице заштићене од педесетих година, сада већ прошлог века - сове, мале ушаре. Убијено је 18, од "могућих" 20 птица.
Страдали су "проверени весници зла", које ће без грешке препознати свака искусна врачара, или иоле бољи познавалац хорор филмова. Главни грех ових птица било је што су пришле људима, и у зимском јату се окупиле у близини једне од кућа у Доњем Товарнику, у Срему.

Случај уништавања сова открио је и за њега јавио активистима Научно-истраживачког друштва студената биологије "Јосиф Панчић" један од сарадника овог друштва, баш из Товарника.
- Игром несрећног случаја, како смо сазнали од сарадника, у једној од кућа у близини стабала на којима су сове зимовале, у Улици Милорада Зоркића, неко је умро - прича Милан Ружић, координатор акције бројења и евидентирања зимских станишта ове врсте сова, коју, уз подршку компаније "Књаз Милош", односно, бренда "Гуарана" организује друштво "Јосиф Панчић". - "Познавалац" је, како би спасао село од "злих сила", побио скоро цело јато, које смо ми, нешто раније евидентирали. Преживеле су само две птице.
Сове су, истиче Ружић, на ова два дрвета зимовале годинама, а страдале су, јер једноставно, нису биле свесне опасности, и нису се плашиле човека са пушком, пошто су заштићене већ више од пола века.
- Сове су ноћни ловци, тако да верујемо да су убијане преко дана, када се одмарају, и то више дана узастопно - објашњава Ружић. - Трагично је што је скоро цело село могло да види шта се дешава, а то никоме није засметало... Сове смо, када смо стигли у село, нашли како леже тамо где су пале када су побијене.
Друштво "Јосиф Панчић" ће, додаје Ружић, истрајати у томе да починилац овог недела буде кажњен.
- Према правилнику о висини штете за противзаконито уловљену или на други начин уништену дивљач, који је прописало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, казна за одстрел трајно заштићене мале ушаре је 150.000 динара - подсећа Ружић. - Штета која је нанета у овом случају износи укупно 2,7 милиона динара, и биће уплаћена у корист ловачког друштва из овог места. Надамо се да ће и ловци препознати свој интерес у томе да се починилац пронађе...

ПРИЈАТЕЛЈИ ЧОВЕКА
- У ИСТО време, нашем друштву се обратио један господин из Бачког Доброг Поља, који у дворишту има неколико десетина сова - наводи Ружић. - Питао нас је како да им олакша боравак код себе, пошто су изванредни ловци на глодаре. Пар сова, иначе, може да, за годину дана, "потамани" чак око 10.000 глодара, који поједу довољно хране да се прехране две краве.