Репрезентативац Србије Милан Мачван прокоментарисао је на Твитеру понашање хрватских фудбалера и контроверзну изјаву селектора "ватрених" Златка Далића на прослави у Загребу.

"Бојим се да су многи који су навијали за фудбалску или ногометну репрезентацију (како год) у ствари навијали за бранитеље и шаховницу (против којих наравно немам ништа, јер сам тамо и рођен) али да бар не прелазимо неке границе у љубави које су давно постављене", поручио је Мачван на Твитеру.

Наиме, фудбалери Хрватске су јуче стигли у домовину, а историјски успех славили су са човеком који познат по величању усташтва - осведоченим србомрсцем Марком Перковићем Томпсоном. Оно што је Мачвану више засметало од Томпсона је изјава селектора Хрватске Златка Далића, који је са бине поручио: "Ово је за бранитеље".

Прочитајте још: ФУДБАЛЕРИ ХРВАТСКЕ СТИГЛИ У ЗАГРЕБ: "Ватрене" дочекало 550.000 људи (ФОТО/ВИДЕО)

Мачван је рођен 1989. у Вуковару, граду у коме је три године касније његова породица решила да избегне на територију Србије због минирања српских кућа и локала. Град у коме је рођен потом је претрпео страшна разарања, јер су се у току крвавог распада Југославије тамо водиле велике борбе пуних 87 дана. Вуковар више никада није био исти, иако је садашњи састав становништва (57,37% Хрвата, 34,87% Срба, по попису из 2011, сличан оном из пописа из 1991, 47,18% - 32,31%).

"С обзиром на то да сам рођен у Вуковару, прва сећања су везана за неко одрастање у рату. Због добро познате ситуације, морали смо да се селимо из родног града, па сам са мајком провео један период у Новом Саду. Касније смо се вратили кући, па сам у шестој години кренуо да тренирам кошарку у КК Вуковар. Али, ни ту нисмо завршили са селидбама. Поново смо спаковали кофере и отишли у Бачку Паланку. А ја сам, наравно, опет био под обручима у локалном Дунаву. Тако да сам од раног детињства знао да је кошарка моја велика љубав", рекао је капитен наших "орлова" у једном давнашњем интервјуу за "Новости".

А када је упитан зашто је почео да се потпуно посвећује кошарци - сетио се чувене тројке Саше Ђорђевића. Дао их је "Сале национале" више, Хувентуду 1992. за европску титулу Партизана, Хрватима на Еуробаскету у Шпанији 1997... Мачванов одговор на једно, сада већ давно, питање Телеграфа "Да ли је почео да тренира кошарку 2002. када су наши освојили светско злато", гласио је овако:

Прочитајте још: СКАНДАЛОЗНО СЛАВЉЕ ПИЈАНИХ ХРВАТА; Ковачић: Дижите пушке ако их имате... (ВИДЕО)

"Не, почео сам раније, кад је Сале дао тројку, у Вуковару сам кренуо да тренирам кошарку", рекао је Мачван.

Коју тројку, ону 1997. или 1992. године?

"Ону важнију за нас Србе из Вуковара", појаснио је Mачван.