ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“: ЗАГРЕБ

Драма у Москви, драма на улицама хрватских градова и на крају еуфорија, Хрватска је у финалу Светског првенства. Оног часа када је турски судија одсвирао крај, ракете су полетеле над Загребом, спектакуларним ватрометом славило се што је Хрватска постала финалиста. Цела Хрватска је у недоживљеном трансу и четвртак ће за многе бити нерадни дан.

Највећи успех у историји хрватског фудбала прослављен је на главном загребачком тргу где су се окупиле хиљаде навијача. Голови Хрватске дочекани су уз узвике и навијања каква су се ретко чула у главном граду, све је орило, а саобраћај је стао. Исто је било и у Сплиту, Ријеци, Осијеку, Дубровнику, славило се и у малим местима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХРВАТСКА У ФИНАЛУ МУНДИЈАЛА: "Ватрени" од 0:1 до победе над Енглезима у продужецима!

Великом полуфиналу претходиле су бројне припреме у које су били укључлени и хрватски политичари. У среду је Хрватска била без политичког вођства, јер је председница Колинда Грабар-Китаровић била у Бриселу, а премијер и шеф парламента Андреј Пленковић и Гордан Јандроковић на утакмици у Москви. На свечаној вечери у Бриселу где се одржава НАТО самит хрватска Грабар-Китаровић појавила сеу црвеном костиму са шалом на коцкице и у друштвуамеричког председника Доналда Трампа подигла палац за победу Хрватске.

У исто време премијер Андреј Пленковић седео је у свечаној ложи, а у Москву је допутовао комерцијалним летом, заједно са шефом Сабора Горданом Јандроковићем. Пред одлазак из Загреба догодила се смешна сцена када је једна туристкиња из Канаде желела да се слика са Јандроковићем, јер га је заменила за премијера, а мобилни је дала Пленковићу у руке да уради снимку. Легендарни тренер свих тренера Ћиро Блажевић утакмицу је пратио у друштву атрактивне мисице Тихане Бабиј.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВИДЕО: Новинари питали Енглезе да покажу Хрватску на мапи

Хрватски навијачи који су допутовали у Москву, а њих је више од 10.000, нису жалили што су за један дан фудбалског ужитка дали и 2000 евра за авионски превоз и карту. Загребачки аеродром пре утакмице био је готово блокиран од навале путника који су журили да у последњи час уђу у авион.

Сада се већ припрема и дочек хрватскм фудбалерима без обзира хоће ли бити златни или сребрни, а Загеб припрема спектакл какав до сада није виђен. ”Ништа није немогуће”, узвикивали су Загрепчани на Тргу бана Јелачића, срећни да је Хрватска на врху бар у фудбалу, када јој у економију не иде. ”То је чудо, ово што наши фудбалери раде у Русији је неописиво”, узвикивао је у трансу водитељ Хрватске телевизије. ”Убили смо Енглезе, цела је Хрватска срећна и задовољна”, коментарисао је победу Роберт Просинечки. Хрватски фудбалери проглашени су већ пре финала јунацима, а недеља је нови дан за узбуђења.