Од сталног дописника: ПАРИЗ

"ЛУДНИЦА" у Француској! Последњи судијски звиждук у полуфиналу против северних комшија означио је почетак великог славља. Узвици радости, димне завесе, сирене аутомобила, бакље и заставе били су неизоставни декор до дубоко у ноћ. Французи су се веселили у Паризу, Ници, Лилу, Марсељу, Лиону, али и широм света, од Маурицијуса и Гвадалупе до Тајланда и Аустралије.

Одмах после завршетка утакмице, река људи је почела да се слива на Јелисејска поља, која су прокључала у тријумфу. На "најлепшој авенији на свету" саобраћај је заустављен у року од неколико секунди. Жандарми су затворили цео трг испред Тријумфалне капије. Уз ватромет, који су импровизовали слављеници, славило се треће светско финале "триколора" у последњих двадесет година. Окупљени су клицали стрелцу Имтитију, фантастичном Мбапеу, Лорису, који их је у неколико наврата спасао, али и целом тиму који је успео да одржи француски фудбал у светском врху. Павару је већ спевана посебна навијачка песма.

Испред Градске куће Париза, где је био постављен екран површине 62 квадрата, хиљаде људи радовале су се као да се славила титула, док се за њихову безбедност бринуло чак 1.200 полицајаца. Навијачи су певали "Марсељезу", носили у руци копију "богиње", играли у топлој ноћи. Пиво и шампањац су текли у потоцима.

Прочитајте још Фудбалска грозница тресла Гоњи Шосе уочи меча Француска-Белгија

Сви се надају коначној победи и новом окупљању у недељу на Јелсејским пољима, на којима је, пре две деценије, титулу прославило милион и по људи. Свеједно им је, кажу, на кога ће у финалу. Посебна атмосфера међу комшијама и рођацима ушанченим у супротстављеним таборима била је у месту Гоњи Шосе, са 1.200 душа, међу којима су трећина становника Белгијанци, дуж чије главне улице пролази француско-белгијска граница.