Возач Мерцедеса Луис Хамилтон рекао је да за историјски успех и шесту узастопну титулу у Формули 1 у конкуренцији конструктора екипа много дугује и бившем председнику Никију Лауди.


Мерцедес је у недељу одбранио титулу у конкуренцији конструктора победом Валтерија Ботаса на трци у Јапану и трећим местом Луиса Хамилтона.


Једино возачи Мерцедеса могу да освоје титулу ове сезоне, па је Мерцедес постао прва екипа у историји која ће шест година узастопно освојити "дупле круне" - титуле у конкуренцији возача и конструктора.


Легендарни возач Формуле 1 Ники Лауда, који је умро у мају, дошао је у Мерцедес 2012. године, када је екипа имала само једну победу у претходне три сезоне.


Лауда је био кључан у доласку Хамилтона у Мерцедес и остварио је добар однос да директором Мерцедеса Тото Волфом.


- Осећај је другачији. Не бих рекао да сам срећан као пре, пошто смо ове године изгубили Никија и није исто без њега. Веома сам поносан на екупу, на све у фабрици и знам да би и Ники честитао. Много му дугујемо, ова победа је за њега. Цео тим, цео Мерцедес исто мисли", рекао је Хамилтон. - Сваки пут када уђемо у гаражу видимо Никијеве слушалице и његову црвену капу... Знам да ће бити поносан, као и његова породица. И ова екипа би требало да се поноси.