ОДБОЈКАШИЦЕ Србије стартовале су на Европском првенству у Анкари баш како се и очекује од актуелних шампионки. Само 70 минута било је потребно да изабранице Зорана Терзића прескоче прву препреку, селекцију Финске - 3:0. У суботу је за Српкиње дан паузе, а у недељу их чека дуел са репрезентацијом Бугарске (16.00).


Без обзира на то што се и пре старта шампионата знало да ће Финска бити лак залогај за Мају Огњеновић и другарице, селектор је на терен послао најјачу поставу, у којој није било само либера Силвије Поповић, која се и даље опоравља од повреде скочног зглоба, али ће бити спремна за наредне изазове. Сем мале нервозе на почетку, све је ишло по плану светских и европских првакиња. Одбојкашице Финске су очекивано веома мотивисно играле у првој деоници првог сета, али већ средином тог периода било је јасно да се Србија пита за све.

Наше девојке су играле колико је потребно, у свим сегментима су биле боље од противница и ниједног тренутка победа није долазила у питање. Биле су доминантније у нападу, блоку и сервису, али су и знатно мање грешиле него њихове противнице. Чак 13 девојака је добило прилику да осети терен и свака је на одређени начин допринела првом тријумфу на путу ка одбрани трона.

Прочитајте још Бојана Миленковић: Сањала сам повратак

Оно што је започела стартна постава, то су наставиле девојке са клупе. Главну карику екипе Тијану Бошковић је одлично заменила Ана Бјелица, која је на крају понела и епитет најбољег поентера (11). На позицији либера је добар посао одрадила Теодора Пушић, дебитантски наступ на Европском првенству уписале су Катарина Лазовић и Маја Алексић...

Баш као што је и планирано Србија је први меч искористила као јачи тренинг, који им је потребан за елиминационе утакмице, које су на програму после групне фазе.

СРБИЈА - ФИНСКА 3:0
ДВОРАНА у Анкари. Судије: Стоика (Румунија), Мокри (Словачка).

СРБИЈА: Буша, Лазовић 3, М. Поповић 7, Мирковић 3, Михајловић 5, Огњеновић 1, Вељковић 3, Пушић (либеро 1), Бјелица 11, Алексић 1, С. Поповић (либеро 2), Бошковић 9, Миленковић 3, Благојевић 5. Поени - напад: 37, блок: 10, сервис: 4, грешке противника: 24.

ФИНСКА: Коскело (либеро), Еско 3, Косонен, Коконен 4, Мадсен 5, Рикила, Аланко, Килмахо, Пихљамаки, Карху, Корхонен 12, Цакан, Лаконен 6, Сијеванен (либеро). Поени - напад: 29, блок: 6, сервис: 1, грешке противника: 13.

По сетовима: 25:17, 25:15, 25:17.