СЛОБОДАН Ковач (52) би, како "Новости" сазнају, данас требало да буде именован за новог селектора одбојкаша Србије. Легендарни играч, члан златне генерације од средине деведесетих година прошлог и почетка овог века, после споразумног раскида уговора у петак, такође легендарног, Николе Грбића са ОС Србије, прихватио је да седне на клупу "орлова" већ – у понедељак.


Разговори челника ОСС и стручњака који је тренерску каријеру градио и са клубовима и са репрезентацијама, били су исцрпни и темељни и, како смо јуче сазнали, све је утаначено. Јер, упркос недостатку времена, није ни било разлога да се размишља о неким другим опцијама, пошто "орлови" већ сутра почињу припреме за Европско првенство у Словенији, Белгији, Холандији и Француској (13-29. септембар).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Слободан Ковач мења Грбића на клупи Србије?

СПИСАК ВЕЋ ПОСЛАТ СПИСАК селекције Србије за ЕП у септембру је већ послат у ЦЕВ. На њему су скоро сви играчи који заслужују да буду у кругу кандидата за државни дрес. Тако ће Ковач, за ових нешто више од три недеље припрема за ЕП, одабрати најбоље и покушати да стигне до медаље, али и оног најважнијег циља, да се на континенталним квалификацијама у јануару 2020. избори за визу за ОИ у Токију.


Ковач, који је тренутно без ангажмана, тренерску каријеру почео у Радничком из Крагујевца, а после две шампионске титуле, 2009. и 2010, преузео је Перуђу, коју је за четири године из А2 лиге довео до финала италијанског првенства. Потом је са Халкбанком освојио шампионат Турске, а прошле сезоне је са клупе руског Белгорода из Белогорја дошао до трофеја у Купу изазивача.


Популарни Боба је као селектор са Ираном (2014-2015) на СП у Јапану био шести и освојио је Азијске игре, док је са Словенијом освојио Другу дивизију Светске лиге 2017.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГРБИЋ ПОСЛЕ СМЕНЕ СА МЕСТА СЕЛЕКТОРА: Тим је увек изнад свих нас


Као играч, Ковач у дресу СР Југославије има злато на Олимпијским играма у Сиднеју 2000. и бронзу на Играма у Атланти 1996, затим сребро са Светског првенства у Јапану 1998, док је на европским шампионатима освајао злато (2001), сребро (1997) и бронзу (1995).