Бициклиста екипе Инеос Kолумбијац Еган Бернал постао је данас трећи најмлађи победник у историји Тур де Франса.

Двадесетдвогодишњи Бернал је први Kолумбијац који је славио у тој славној трци, а најмлађи је победник Тура у последњих 110 година.

Најмлађи победник у историји Тура био је 19-годишњи Француз Анри Kорне из 1904. године, а други најмлађи је Франсоа Фабер из Луксембурга, који је 1909. године био неколико дана млађи од победника овогодишње трке.

Победник данашње последње етапе од Рамбујеа до Париза, дуге 127 километара је возач екипе Лото Судал Аустралијанац Kејлеб Јуан резултатом три сата, четири минута и осам секунди. Он је победио после одличног спринта и остварио је трећу етапну победу на овогодишњем Туру.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нибалију етапа, Бернал већ слави победу на Туру

Холанђанин Дилан Груневеген из Јумбо Висме био је други, а Италијан Николо Бонифацијо из екипе Тотал Дајрект Енерџи заузео је треће место.

Трка је почела 6. јула у Бриселу и после три недеље и 3.366 километара завршена је у Паризу, на Јелисејским пољима.

Возачи су током етапе у добром расположењу разговарали и пили шампањац, а Бернал је наздрављао члановима екипе Инеос који су се возили поред у аутомобилу.

Бернал је жуту мајицу преузео од возача Kивк Степа Жулијана Алафилипа после 19. етапе, а након тога што је француски бициклиста 14 дана био у вођству.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тур де Франс: Прекинута 19. етапа због невремена, Бернал преузео жуту мајицу

Бернал је трку завршио укупним резултатом од 82 сата и 57 минута.

Друго место у генералном пласману заузео је прошлогодишњи победник Британац Герајнт Томас, такође из екипе Инеос, са заостатком од минут и 11 секунди, а трећи је Холанђанин Стивен Kрејсвејк из екипе Јумбо Висма са заостатком од минут и 31 секунд.

Алафилип заузео је пето место у генералном пласману.